Jaki rodzaj zamrażarki warto wybrać? Praktyczne porady

Nauka gotowania

Jaki rodzaj zamrażarki warto wybrać? Praktyczne porady

Fresh raw salmon fillet and various seafood exposed in the showcase freezer of a modern restaurant with nutritious fish specialties

Wybór odpowiedniej zamrażarki do lokalu gastronomicznego to dla wielu właścicieli restauracji czy barów trudne zadanie. Obecnie na rynku można znaleźć mnóstwo różnych modeli tych urządzeń, które wyposażone w ciekawe i przydatne funkcje. Aby ułatwić ci wybór najlepszej zamrażarki do twojej restauracji czy baru, stworzyliśmy ten poradnik. Znajdziesz w nim mnóstwo praktycznych porad. Nie przegap ich i przeczytaj go już teraz!

Jakie są dostępne na rynku rodzaje zamrażarek?

Współczesny rynek obfituje w różne urządzenia do chłodzenia żywności. Jeżeli jesteś właścicielem niedużego baru czy restauracji, potrzeby twojego lokalu doskonale zaspokoi mała zamrażarka ze sklepu Technica. Zmieścisz w niej mnóstwo produktów żywnościowych, a jednocześnie to urządzenie zajmie niewiele miejsca na zapleczu kuchennym. Już teraz gorąco zachęcamy cię do jego zakupu!

Jeżeli zastanawiasz się, jaki rodzaj zamrażarki będzie najlepszy, podpowiemy ci, że warto wcześniej przeanalizować potrzeby twojego lokalu gastronomicznego. Te urządzenia do chłodzenia i przechowywania żywności cechują się różnymi gabarytami czy funkcjami dodatkowymi. Które z nich będą lepsze do baru szybkiej obsługi, a które do małej lodziarni czy popularnej restauracji umiejscowionej w centrum miasta?

Zamrażarki szufladowe

Najczęściej poleca się je wyłącznie do domowego użytku. Wiele modeli tych urządzeń świetnie wpasowuje się swoją wielkością w nawet nieduże przestrzenie kuchenne mieszkań czy domów. Zamrażarki szufladowe cechuje mnóstwo przegród czy półek, dlatego segregacja różnych produktów nie powinna stanowić żadnego problemu. Warto podzielić je według rodzaju żywności i mięso czy warzywa trzymać w oddzielnych szufladach.

Zamrazarka

Zamrażarki skrzyniowe

Zamrażarki skrzyniowe są zazwyczaj bardzo pojemne. To najchętniej kupowany rodzaj urządzeń do chłodzenia i przechowywania żywności do różnych lokali gastronomicznych. Otwiera się je od góry, dlatego są bardzo komfortowe w codziennym użytkowaniu.

Nie posiadają szuflad ani przegródek. Można w nie włożyć nawet bardzo duże części mięsa czy mnóstwo innych produktów żywnościowych. Wysokiej jakości zamrażarka skrzyniowa sprawdzi się w wielu lokalach gastronomicznych, takich jak lodziarnie, restauracje czy większe bary szybkiej obsługi.

Zamrażarki szafkowe

Zamrażarki szafkowe to odłam zamrażarek szufladowych. To urządzenie dedykuje się mrożeniu niedużych produktów spożywczych, które są składnikami najpopularniejszych potraw w różnych lokalach gastronomicznych. Grzyby czy maliny będą doskonałe do przechowywania ich w zamrażarce szafkowej.

To zdecydowanie dodatkowa przestrzeń do mrożenia różnych produktów w lokalu gastronomicznym. Zamrażarki szafkowe przydają się w lokalach, w których nie ma miejsca na ich większe odpowiedniki rodzaju szufladowego czy skrzyniowego. Są to raczej niedrogie urządzenia do mrożenia żywności, co jest ich zdecydowaną zaletą.

Jakie funkcje powinna posiadać każda dobra zamrażarka?

Każda wysokiej jakości zamrażarka cechuje się różnymi dodatkowymi technologiami, które znacznie ułatwiają mrożenie wielu produktów. Każde to urządzenie obecnie powinno mieć przede wszystkim funkcję No Frost, regulowany termostat, sterowanie elektroniczne, cyfrowy wyświetlacz i oświetlenie LED. Są to niezbędne elementy nowoczesnych zamrażarek, które ułatwiają codzienne korzystanie z tych urządzeń bez względu ich wybrany przez ciebie rodzaj.

Już teraz wiesz, jakie rodzaje zamrażarek są obecnie dostępne na rynku. Który z nich uważasz za najlepszy? Zastanów się nad tym, jeszcze przed zakupem tego urządzenia. Powodzenia!

TAGI


Anna Rybitwa

Anna Rybitwa

Mistrzyni tworzenia własnych przepisów i nowych kulinarnych rozwiązań. Kusi zapachem przyrządzonych dań, czaruje ich wyglądem, a smakiem potrafi przenieść w dowolnie wybrany zakątek świata!