Jakie zastosowanie ma pasta sezamowa?

Nauka gotowania

Jakie zastosowanie ma pasta sezamowa?

Pasta sezamowa, czyli tahini, powstaje ze zmielonego ziarna sezamu. Zawiera wiele cennych składników odżywczych, które wpływają na działanie organizmu. Jakie ma zastosowanie?

Pasta sezamowa – tahini

Masło sezamowe, czy też pasta sezamowa tahini, to produkt, który ma formę pasty. Pochodzi z Azji i jest często stosowany do przygotowania dań z Bliskiego oraz Dalekiego Wschodu. Nasiona sezamu zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych, które wpływają niezwykle korzystnie na działanie ludzkiego organizmu, a także poprawiają ogólne samopoczucie.

Czym się charakteryzuje pasta sezamowa?

Pasta sezamowa tahini ma bardzo charakterystyczny smak i intensywny aromat. Co ciekawe, istnieje wiele sposób na przygotowanie takiego produktu. Podczas wytwarzania takiej pasty można wykorzystywać nasiona naturalne z łuskami, bez łusek, a nawet prażone. Według tradycji na Bliskim Wschodzie zwykle stosuje się prażony sezam, co wpływa na wyrazisty oraz aromatyczny smak. We Wschodniej Azji stosuje się natomiast ziarna niełuskane – w ten sposób pasta zachowuje więcej składników odżywczych, ale jednocześnie jest bardziej gorzka. Pierwsza z tych past nadaje się wprost idealnie do deserów i dań słodkich, natomiast druga – do bardziej wytrawnych.

Wartości odżywcze tahini

Pasta z sezamu zawierała kiedyś wyłącznie sezam, dziś można kupić tahini z dodatkowymi składnikami, które mogą zmieniać jej wygląd, konsystencję i / lub smak. Taka pasta może mieć kolor bardzo jasny, beżowy lub karmelowy, może być gładka, niejednolita, kremowa lub gęsta. Podczas zakupu warto pamiętać, że im kolor produktu jest jaśniejszy, tym jego smak jest słodszy i nadaje się do owsianki lub deseru, ale można ich użyć również do potraw wytrawnych. Natomiast ciemniejsze odmiany są bardziej gorzkie i te z kolei sprawdzą się przede wszystkim w daniach wytrawnych.

Pasta sezamowa to bardzo bogate źródło cennych dla zdrowia składników odżywczych, m.in. nienasyconych kwasów tłuszczowych (np. kwas omega-6), białka, wapnia, żelaza, magnezu, manganu, cynku, ligniny. Regularne spożywanie takiej pasty ma korzystny wpływ na działanie organizmu. Dodaje energii i syci, wpływa także na poprawę działania układu nerwowego, wzmacnia także zęby i kości, a przy tym obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi oraz zmniejsza działanie wolnych rodników, które przyczyniają się do różnych chorób.

Pasta sezamowa – zastosowanie

Pastę sezamową wykorzystuje się głównie w krajach Bliskiego Wschodu, a także w Indiach, Chinach, Korei czy Japonii. Stanowi istotny element tradycyjnych dań. W przypadku takich produktów, jak pasta sezamowa, zastosowanie jest bardzo uniwersalne. Taką pastę stosuje się do wytwarzania m.in. hummusu. Tahini to niezbędny składnik także wielu sosów – dzięki niemu mają kremową konsystencję oraz lekko orzechowy smak. Sos tego rodzaju sprawdza się w przypadku sałatek, pieczonych warzyw lub makaronu. Pasta z sezamu to również składnik chałwy czy lodów, a także dodatek do owsianki.

Pasta sezamowa – cena

Pastę sezamową można zakupić w różnych miejscach – zarówno w sklepach stacjonarnych, jak i internetowych, takich jak na przykład Frutavita. Szczególnie się zaleca korzystać ze sklepów z ekologicznymi produktami. Tylko takie artykuły posiadają specjalne certyfikaty, które potwierdzają ich jakość oraz brak konserwantów czy innych, niezdrowych dla organizmu ludzkiego, elementów. W przypadku ekologicznych artykułów, takich jak pasta sezamowa, cena jest bardzo atrakcyjna i wynosi około 10zł za 100 gram.

 

TAGI


Anna Rybitwa

Anna Rybitwa

Mistrzyni tworzenia własnych przepisów i nowych kulinarnych rozwiązań. Kusi zapachem przyrządzonych dań, czaruje ich wyglądem, a smakiem potrafi przenieść w dowolnie wybrany zakątek świata!