Jeszcze dwa lata temu niewiele osób pytanych o jarmuż wiedziało, jak wygląda to cudowne warzywo, a przecież wzmianki o nim pojawiają się już w dziewiętnastowiecznej literaturze polskiej. Warzywo to było też bardzo chętnie uprawiane w każdym przydomowym ogródku jeszcze w latach pięćdziesiątych. Na pewien czas zupełnie jednak o nim zapomniano. Dzięki modzie na zdrowy styl życia jarmuż ponownie przeżywa swoją świetność.
Z uwagi na wysoką zawartość witamin, soli mineralnych i białka, jarmuż ma mnóstwo wartości odżywczych. Zawiera dużo witaminy A i C, witaminy z grupy B oraz K, E i H. Jest bogaty w wapń, fosfor, żelazo, potas, magnez, mangan i jod. Z tego względu najlepiej spożywać go na surowo, w postaci surówek. Może też być składnikiem koktajli czy, tak modnych w ostatnim czasie, gęstych smoothie.
Świetnie się sprawdza jako dodatek do zup, zapiekanek i omletów. Doskonale smakuje przyrządzany podobnie jak szpinak – z czosnkiem i dobrej jakości oliwą z oliwek. Można z niego zrobić pyszne, zdrowe chipsy. Idealnie nadaje się do zamrażania.