Składniki:
- 6 kawałków kurczaka (mogą być podudzia lub skrzydełka)
- 5 cebul
- 2 liście laurowe
- 6 ząbków czosnku
- 50 ml czerwonego wina, np. Porto
- 50 ml brandy
- 2 łyżki musztardy
- sól, pieprz do smaku
- gałązki świeżego rozmarynu i ziarenka kolendry do dekoracji
Przygotowanie:
Umyte podudzia marynujemy w mieszance musztardy, ziół prowansalskich, soli i pieprzu. Wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Zamarynowane mięso wraz z liśćmi laurowymi i ząbkami czosnku umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy przez około 10 minut. Mięso podlewamy czerwonym winem i pieczemy przez kolejnych 10 minut.
W międzyczasie, umyte i pokrojone w ćwiartki ziemniaki podgotowujemy na średnim ogniu, pamiętając, aby ich nie rozgotować.
Gdy wino odparuje, do kurczaka dolewamy nieco brandy, a także dodajemy podgotowane ziemniaki i pieczemy, aż do uzyskania rumianego koloru. Całość przed podaniem dekorujemy gałązkami świeżego rozmarynu i ziarenkami kolendry.
Smacznego!