JEDNOGARNKOWY KURCZAK Z ZIEMNIAKAMI

Obiad, Przepisy

JEDNOGARNKOWY KURCZAK Z ZIEMNIAKAMI

Fot. CookMagazine



Składniki:

  • 6 kawałków kurczaka (mogą być podudzia lub skrzydełka)
  • 5 cebul
  • 2 liście laurowe
  • 6 ząbków czosnku
  • 50 ml czerwonego wina, np. Porto
  • 50 ml brandy
  • 2 łyżki musztardy
  • sól, pieprz do smaku
  • gałązki świeżego rozmarynu i ziarenka kolendry do dekoracji


Przygotowanie:

Umyte podudzia marynujemy w mieszance musztardy, ziół prowansalskich, soli i pieprzu. Wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza.  Zamarynowane mięso wraz z liśćmi laurowymi i ząbkami czosnku umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy przez około 10 minut. Mięso podlewamy czerwonym winem i pieczemy przez kolejnych 10 minut.

W międzyczasie, umyte i pokrojone w ćwiartki ziemniaki podgotowujemy na średnim ogniu, pamiętając, aby ich nie rozgotować.

Gdy wino odparuje, do kurczaka dolewamy nieco brandy, a także dodajemy podgotowane ziemniaki i pieczemy, aż do uzyskania rumianego koloru. Całość przed podaniem dekorujemy gałązkami świeżego rozmarynu i ziarenkami kolendry.

Smacznego!


Magdalena Książek

Magdalena Książek

Nieposkromiona miłośniczka słodkiej strony kuchni. Redaguje teksty, umilając sobie chwile popijaniem herbaty z różnych zakątków świata.