Jogurt z porzeczkowym musem

Fot. Cookmagazine

Składniki:

  • 2 naturalne jogurty greckie
  • 4 ciasteczka owsiane lub ulubiona granola
  • 100 g czerwonej porzeczki
  • 50 g czarnej porzeczki
  • 2 łyżeczki cukru
  • listki mięty

Przygotowanie:

Porzeczki myjemy, osuszamy i odszypułkowujemy. Do niewielkiego garnka wsypujemy połowę przygotowanej czerwonej porzeczki, dodajemy cukier gotujemy do momentu, w którym porzeczka puści sok. Zdejmujemy z ognia.

Pucharki wypełniamy do połowy jogurtem, posypujemy kruszonymi ciastkami owsianymi lub ulubioną granolą, polewamy przygotowanym sosem porzeczkowym i ponownie przekładamy jogurtem. Przed podaniem dekorujemy czarną i czerwoną porzeczką oraz listkami mięty. Deser możemy podawać od razu lub schłodzony.

Smacznego!

Anna Wolska

Anna Wolska

Inżynier technologii żywności. Od lat zafascynowana kuchnią i zdrowym żywieniem. Wyznawczyni idei slow foodu. Uwielbia podróże, które są okazją do próbowania nowych smaków i poznawania niesamowitych ludzi.