KAFIR – EGZOTYCZNE LIŚCIE NIE TYLKO DO CURRY

Trudne składniki, Nauka gotowania

KAFIR – EGZOTYCZNE LIŚCIE NIE TYLKO DO CURRY

Fot. CookMagazine

Limonka kafir znana jest głównie za sprawą swoich aromatycznych liści, używanych w kuchniach Tajlandii, Malezji, Indii i krajów ościennych. Zarówno świeże jak i suszone liście znajdą wiele zastosowań w naszym codziennym gotowaniu.

Co to jest kafir i skąd się wziął?

Limetka kafir to roślina z Azji południowo-wschodniej. Botanicy nazywają ją taktownie cytrusem pofałdowanym. Azjaci, nieco mniej taktownie mówią o niej„chorą limonką” z uwagi na pofałdowane, czasem karłowate owoce. Limonki te mają w sobie niewiele smaku i rzadko używa się ich w kuchni. W krajach Azji małe drzewa hodowane są co prawda przy każdym domu, ale mają one przede wszystkim funkcję ozdobną. Ponadto, dostarczają oczywiście cennych w kuchni liści. Także po nich można odróżnić tradycyjną limonkę od jej pofałdowanej kuzynki. Ta druga daje listki, które zrastają się ze sobą, tworząc niemal jeden długi liść.

Jak używać kafiru?

Prawdziwi zapaleńcy mogą pokusić się o własne kafirowe drzewko. Sadzonkę kupimy już od kilkudziesięciu złotych. Będzie zapewne pięknie wyglądała na oknie, ale oprócz liści, kafirowe drzewko raczej nam się nie przyda. W Polsce trudno będzie jednak kupić świeże liście kafiru, więc jeśli zależy wam na pełni smaku i aromatu, a ponad to nie straszna wam praca ogrodnika, być może warto taką ewentualność rozważyć.

Przemysław Ziemichód

Przemysław Ziemichód

Dziennikarz i bloger kulinarny, certyfikowany sędzia piwowarski i znawca alkoholi. Pisał dla kilkunastu magazynów, portali i serwisów kulinarnych. Prowadzi własne blogi na temat alkoholu i kuchni.