KALAFIOR – NIE TYLKO Z BUŁKĄ TARTĄ

Sezon na, Kalafior

KALAFIOR – NIE TYLKO Z BUŁKĄ TARTĄ

fot: cookmagazine

Jajko sadzone, młode ziemniaki, zsiadłe mleko i kalafior z bułką tartą to jeden z najpyszniejszych, letnich obiadów. Przepyszna jest także tradycyjna, kalafiorowa zupa z koperkiem, warto jednak pamiętać, że to zdrowe warzywo może pokazać nam znacznie więcej twarzy, zwłaszcza że sezon na niego trwa długo, bo od czerwca aż do listopada.

Jedna z popularnych restauracji w Tel Avivie uczyniła kalafiora swoim znakiem rozpoznawczym: w jej witrynach piętrzą się dziesiątki “kapuścianych kwiatów”, a najważniejszym daniem w karcie jest pieczona w całości główka kalafiora, podawana z sezamowym sosem z tahini, świeżą salsą z pomidorów i pikantnym schugiem – sosem z kolendry i chilli.

Natalia Mętrak-Ruda

Natalia Mętrak-Ruda

Tłumaczka, kulturoznawczyni, pasjonatka kuchni. Wegetarianka, szukająca coraz to nowych sposobów na warzywa. Pisuje do czasopism i portali kulinarnych, pasjonuje się historią jedzenia.