KANAPKA Z GRILLOWANYMI WARZYWAMI I MOZZARELLĄ

Przepisy, Sezon na, Bakłażan, Przekąska, Wegetariańskie, Cukinia, Grill

KANAPKA Z GRILLOWANYMI WARZYWAMI I MOZZARELLĄ

Składniki na 4 porcje

  • łyżka masła (w temperaturze pokojowej
  • mały ząbek czosnku
  • łyżka ulubionych ziół (bazylia, natka pietruszki, oregano, mięta)
  • 4 duże pieczarki portobello lub boczniaki
  • średnia cukinia, pokrojona w cienkie plastry
  • nieduży bakłażan, pokrojony w cienkie plastry
  • kulka mozzarelli
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 4 duże kromki chleba pełnoziarnistego lub ciabatty
  • świeże liście sałaty, szpinaku lub rukoli
  • dojrzałe awokado
  • sok z cytryny


Przygotowanie

Miękkie masło blendujemy z ziołami, ząbkiem czosnku i szczyptą soli.

Usuwamy nóżki pieczarek, kapelusze smarujemy oliwą z oliwek i przyprawiamy solą i pieprzem. Tak samo przygotowujemy warzywa. Cukinię, bakłażana i grzyby podsmażamy na patelni grillowej lub układamy pod grillem w piekarniku. Na gorące kapelusze pieczarek kładziemy ser, żeby się lekko roztopił.

Kromki chleba smarujemy ziołowym masłem, układamy na nim liście sałat, grillowane warzywa i pieczarki z serem. Na wierzch kładziemy po plastrze awokado, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy jeszcze odrobiną pieprzu. Kanapka najlepiej smakuje na ciepło.

Smacznego!


Natalia Mętrak-Ruda

Natalia Mętrak-Ruda

Tłumaczka, kulturoznawczyni, pasjonatka kuchni. Wegetarianka, szukająca coraz to nowych sposobów na warzywa. Pisuje do czasopism i portali kulinarnych, pasjonuje się historią jedzenia.