Składniki na 4 porcje
- łyżka masła (w temperaturze pokojowej
- mały ząbek czosnku
- łyżka ulubionych ziół (bazylia, natka pietruszki, oregano, mięta)
- 4 duże pieczarki portobello lub boczniaki
- średnia cukinia, pokrojona w cienkie plastry
- nieduży bakłażan, pokrojony w cienkie plastry
- kulka mozzarelli
- sól, świeżo mielony pieprz
- 4 duże kromki chleba pełnoziarnistego lub ciabatty
- świeże liście sałaty, szpinaku lub rukoli
- dojrzałe awokado
- sok z cytryny
Przygotowanie
Miękkie masło blendujemy z ziołami, ząbkiem czosnku i szczyptą soli.
Usuwamy nóżki pieczarek, kapelusze smarujemy oliwą z oliwek i przyprawiamy solą i pieprzem. Tak samo przygotowujemy warzywa. Cukinię, bakłażana i grzyby podsmażamy na patelni grillowej lub układamy pod grillem w piekarniku. Na gorące kapelusze pieczarek kładziemy ser, żeby się lekko roztopił.
Kromki chleba smarujemy ziołowym masłem, układamy na nim liście sałat, grillowane warzywa i pieczarki z serem. Na wierzch kładziemy po plastrze awokado, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy jeszcze odrobiną pieprzu. Kanapka najlepiej smakuje na ciepło.
Smacznego!