KANAPKI Z TUŃCZYKIEM I AWOKADO

Przepisy, Nauka gotowania, Awokado, Sezon na, Przekąska, Ryby i owoce morza

KANAPKI Z TUŃCZYKIEM I AWOKADO

KANAPKI Z TUŃCZYKIEM I AWOKADO


Składniki na kanapki z tuńczykiem i awokado: 

  • 300g tuńczyka z puszki, w sosie własnym
  • 1 duża cebula
  • 2 awokado hass
  • 2 ogórki szklarniowe
  • 1 ząbek czosnku
  • Sok z połowy cytryny
  • 12 kromek ulubionego chleba
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 łyżka majonezu

Ponadto:

  • 12 patyczków do szaszłyków


Przygotowanie: 

Tuńczyka odcedzamy z zalewy i umieszczamy w miseczce. Dodajemy majonez oraz jedną, drobno posiekaną cebulę. Mieszamy dokładnie, lekko rozcierając większe cząstki ryby, w celu uzyskania konsystencji zbliżonej do pasty. Doprawiamy czarnym, mielonym pieprzem.

Oba awokado pozbawiamy pestek i cały miąższ rozcieramy na krem. Doprawiamy solą oraz pieprzem, skrapiamy sokiem z połowy cytryny, a na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy dokładnie do połączenia się składników.

Ogórki szklarniowe myjemy dokładnie i bez usuwania skórki kroimy na cienkie talarki. Z kromek chleba robimy grzanki. Możemy użyć do tego celu piekarnika bądź patelni grillowej.

Na połowę przygotowanych grzanek wykładamy po łyżce pasty z awokado, następnie po 4 plasterki świeżego ogórka, a na koniec – przygotowanego uprzednio tuńczyka z cebulką. Tak zbudowaną, kanapkową wieżę przykrywamy drugą kromką chleba i spinamy dwiema, równolegle wbitymi patykami do szaszłyków. Dzięki temu, jedzenie kanapek będzie poręczne i nie sprawi kłopotu podczas pobytu w plenerze.

Ostatnim etapem jest podzielenie kanapeczek na pół, pomiędzy wbitymi wykałaczkami. Każda połówka kanapki powinna mieć swój patyk, który zapobiegnie ich rozpadaniu.

Tak przygotowane kanapki z tuńczykiem i awokado są gotowe do zjedzenia!

Smacznego!

Szukacie świeżych, wiosennych inspiracji na lunch? Ten przepis, bez wątpienia, zawróci Wam w głowie!


Julia Będzińska

Julia Będzińska

Miłośniczka słodkości – jedzenia i wytwarzania. Urodzona po to, by jeść i karmić innych. Z zawodu pedagog specjalny, z zamiłowania kucharz – amator. Prywatnie kocia mama rozkosznego Lukra.