Składniki na kanapki z tuńczykiem i awokado:
- 300g tuńczyka z puszki, w sosie własnym
- 1 duża cebula
- 2 awokado hass
- 2 ogórki szklarniowe
- 1 ząbek czosnku
- Sok z połowy cytryny
- 12 kromek ulubionego chleba
- Sól
- Pieprz
- 1 łyżka majonezu
Ponadto:
- 12 patyczków do szaszłyków
Przygotowanie:
Tuńczyka odcedzamy z zalewy i umieszczamy w miseczce. Dodajemy majonez oraz jedną, drobno posiekaną cebulę. Mieszamy dokładnie, lekko rozcierając większe cząstki ryby, w celu uzyskania konsystencji zbliżonej do pasty. Doprawiamy czarnym, mielonym pieprzem.
Oba awokado pozbawiamy pestek i cały miąższ rozcieramy na krem. Doprawiamy solą oraz pieprzem, skrapiamy sokiem z połowy cytryny, a na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy dokładnie do połączenia się składników.
Ogórki szklarniowe myjemy dokładnie i bez usuwania skórki kroimy na cienkie talarki. Z kromek chleba robimy grzanki. Możemy użyć do tego celu piekarnika bądź patelni grillowej.
Na połowę przygotowanych grzanek wykładamy po łyżce pasty z awokado, następnie po 4 plasterki świeżego ogórka, a na koniec – przygotowanego uprzednio tuńczyka z cebulką. Tak zbudowaną, kanapkową wieżę przykrywamy drugą kromką chleba i spinamy dwiema, równolegle wbitymi patykami do szaszłyków. Dzięki temu, jedzenie kanapek będzie poręczne i nie sprawi kłopotu podczas pobytu w plenerze.
Ostatnim etapem jest podzielenie kanapeczek na pół, pomiędzy wbitymi wykałaczkami. Każda połówka kanapki powinna mieć swój patyk, który zapobiegnie ich rozpadaniu.
Tak przygotowane kanapki z tuńczykiem i awokado są gotowe do zjedzenia!
Smacznego!
Szukacie świeżych, wiosennych inspiracji na lunch? Ten przepis, bez wątpienia, zawróci Wam w głowie!