KARCZOCH – ŚRÓDZIEMNOMORSKI RARYTAS

Trudne składniki, Nauka gotowania

KARCZOCH – ŚRÓDZIEMNOMORSKI RARYTAS

Fot. Flickr/CC BY-SA/George Grinsted

Karczochy cieszą się ogromną popularnością we Włoszech, gdzie spożywane są w ogromnych ilościach. Ta pozornie egzotyczna roślina trafia jednak coraz częściej na polskie stoły. Modę na karczochy propagują m.in. dietetycy, którzy zaczęli promować to zdrowe warzywo, jako składową odchudzającej diety.

Dlaczego warto sięgać po karczochy?

Karczochy są bardzo niskokaloryczne (w 100 g znajduje się około 47 kcal) oraz bogate w błonnik i substancje, które stymulują procesy metaboliczne. Zawarta w karczochach cynaryna przyspiesza metabolizm lipidów oraz usprawnia działanie układu pokarmowego, inulina działa podobnie jak błonnik przez co daje uczucie sytości oraz jest prebiotykiem, który wpływa korzystnie na system immunologiczny jelita, kwas chlorogenowy jako naturalny antyoksydant zmniejsza wchłanianie cukru w przewodzie pokarmowym, a niacyna (witamina PP/B3) przyspiesza metabolizm dzięki udziałowi w procesie przemiany kwasów tłuszczowych i węglowodanów.

Karczochy wpływają również korzystnie na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi przez co obniżają ryzyko zachorowań na miażdżycę. Dzięki cynarynie przyczniają się również do regeneracji wątroby i szybszego usuwania tosksyn z organizmu, natomiast dawka rutyny i innych antyoksydantów wpływa na hamowanie produkcji komórek nowotworowych i starzenie się organizmu.

Sylwia Czerniak

Sylwia Czerniak