KARCZOCHY Z SOSEM CZOSNKOWYM

Przepisy, Sezon na, Przekąska, Wegetariańskie, Karczoch

KARCZOCHY Z SOSEM CZOSNKOWYM

Fot. cookmagazine


Składniki:

  • główki karczochów
  • cytryna
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 100 g majonezu z jaj z wolnego chowu
  • 3-4 ząbki czosnku
  • łyżeczka cukru
  • pieprz, sól


Przygotowanie:

Główki karczochów myjemy, odłamujemy łodygi i ucinamy górne, ostre listki. Do zagotowanej wody dodajemy sok z połowy cytryny i sól, wkładamy karczochy i gotujemy około 40 minut, pod koniec sprawdzając, czy zewnętrzne listki z łatwością można oderwać. W międzyczasie przygotowujemy sos. Jogurt mieszamy z majonezem i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Przyprawiamy sokiem wyciśniętym z drugiej połówki cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Ugotowane karczochy układamy delikatnie w durszlaku “dnem” do góry, by wyciekła z nich woda. Jemy, obrywając listki i mocząc w sosie czosnkowym.

Smacznego!


Monika Zonenberg

Monika Zonenberg

Kulturoznawca z wielką pasją do gotowania. Absolwentka Food Studies i Marketingu w Mediach Społecznościowych. Miłośniczka spontanicznych rozmów o jedzeniu, winie i fotografii.