Składniki:
- główki karczochów
- cytryna
- 150 g jogurtu naturalnego
- 100 g majonezu z jaj z wolnego chowu
- 3-4 ząbki czosnku
- łyżeczka cukru
- pieprz, sól
Przygotowanie:
Główki karczochów myjemy, odłamujemy łodygi i ucinamy górne, ostre listki. Do zagotowanej wody dodajemy sok z połowy cytryny i sól, wkładamy karczochy i gotujemy około 40 minut, pod koniec sprawdzając, czy zewnętrzne listki z łatwością można oderwać. W międzyczasie przygotowujemy sos. Jogurt mieszamy z majonezem i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Przyprawiamy sokiem wyciśniętym z drugiej połówki cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Ugotowane karczochy układamy delikatnie w durszlaku “dnem” do góry, by wyciekła z nich woda. Jemy, obrywając listki i mocząc w sosie czosnkowym.
Smacznego!