KARCZOCH – OSET O DOBRYM SERCU

Sezon na, Karczoch

KARCZOCH – OSET O DOBRYM SERCU

Fot. cookmagazine

Karczoch swoim wyglądem może wzbudzać pewną niepewność. To warzywo o nietypowym kształcie i wyglądzie, wykwintnym smaku i bardzo korzystnym działaniu na organizm. W Polsce kulinarnie jest zbyt często niedoceniane, a szkoda!

Karczoch to wieloletnia roślina zielna, pochodząca z rodziny astrowatych z rejonów Morza Śródziemnego. Jego uprawa znana już była Rzymianom, Grekom i Egipcjanom.  Obecnie, uprawiany jest w wielu rejonach europejskich, a nawet w południowych Stanach Zjednoczonych. Niestety w Polsce bardzo rzadko można spotkać jego hodowlę, ze względu na ostrzejszy klimat, jednak można go kupić w świeżej postaci na przełomie wiosny i lata.

Łodyga karczocha potrafi osiągnąć wysokość nawet dwóch metrów, z kolei jego liście osiągają szerokość 30 cm i długość 70 cm. Do jedzenia nadają się jego pąki kwiatowe, po usunięciu zewnętrznych, stwardniałych i wyschniętych łusek okrywy, krótka część łodygi, a także kwiatostan i jego dno, czyli tak zwane serce karczocha .

Monika Zonenberg

Monika Zonenberg

Kulturoznawca z wielką pasją do gotowania. Absolwentka Food Studies i Marketingu w Mediach Społecznościowych. Miłośniczka spontanicznych rozmów o jedzeniu, winie i fotografii.