Karczoch swoim wyglądem może wzbudzać pewną niepewność. To warzywo o nietypowym kształcie i wyglądzie, wykwintnym smaku i bardzo korzystnym działaniu na organizm. W Polsce kulinarnie jest zbyt często niedoceniane, a szkoda!
Karczoch to wieloletnia roślina zielna, pochodząca z rodziny astrowatych z rejonów Morza Śródziemnego. Jego uprawa znana już była Rzymianom, Grekom i Egipcjanom. Obecnie, uprawiany jest w wielu rejonach europejskich, a nawet w południowych Stanach Zjednoczonych. Niestety w Polsce bardzo rzadko można spotkać jego hodowlę, ze względu na ostrzejszy klimat, jednak można go kupić w świeżej postaci na przełomie wiosny i lata.
Łodyga karczocha potrafi osiągnąć wysokość nawet dwóch metrów, z kolei jego liście osiągają szerokość 30 cm i długość 70 cm. Do jedzenia nadają się jego pąki kwiatowe, po usunięciu zewnętrznych, stwardniałych i wyschniętych łusek okrywy, krótka część łodygi, a także kwiatostan i jego dno, czyli tak zwane serce karczocha .