Kwiat wiśni i czerwona fasola

Kino ze smakiem

Kwiat wiśni i czerwona fasola

Fot. Materiały promocyjne

Film “Kwiat wiśni i czerwona fasola” to kwintesencja powolnego kina, w którym nieśpieszna opowieść wypełniona jest nieoczywistymi, lecz łapiącymi za serce szczegółami.

Prowadzona przez Sentaro niewielka budka z dorayaki to biznes, który praktycznie nie przynosi przychodu. Jednoosobowy personel, niezachęcający smak i prezencja knajpki sprawiają, że mało kto ma ochotę przekroczyć jej próg. Mimo dotychczasowych niepowodzeń, ponad osiemdziesięcioletni Sentaro szuka rąk do pomocy. Niezbyt pochlebna opinia o lokalu nie zachęca doświadczonych w gastronomii osób. O pracę zaczyna starać się Tokue, niepozorna starsza pani, do której właściciel ma wiele wątpliwości. Pozostając bez wyboru, zatrudnia ją. Od tego momentu, interes zaczyna nieprzerwanie kwitnąć. Sekretny przepis na pastę z fasoli Tokue przyciąga gości, a sama ona staje się ratunkiem dla podupadającego biznesu.

Monika Zonenberg

Monika Zonenberg

Kulturoznawca z wielką pasją do gotowania. Absolwentka Food Studies i Marketingu w Mediach Społecznościowych. Miłośniczka spontanicznych rozmów o jedzeniu, winie i fotografii.