Szczury w kuchni nie należą do chętnie widzianych gości. Zwłaszcza, jeśli kuchnia zlokalizowana jest w jednej z najsławniejszych paryskich restauracji. Walka z gryzoniami prowadzona jest na wiele sposobów, których celem jest ich przegnanie lub bolesna eksterminacja. Jak udowodnili jednak specjaliści ze studia Pixar i Walt Disney Pictures – nie taki szczur straszny jak go malują.
Ratatuj, to polski tytuł kinowego hitu Ratatouille, który powinien poznać zarówno młodociany, jak i dojrzały miłośnik kuchni i kina. Doby humor, udane gagi, emocjonująca historia „kryminalna” i udowodnienie, że prawdziwa przyjaźń odmienia życie na lepsze, to tylko jedne z wyznaczników tej pochodzącej z 2007 roku animacji.
Jedną z dwóch głównych postaci Ratatuj jest pomysłowy szczur o imieniu Remy, którego wyróżnia upodobanie do wykwintnej kuchni. O ile pobratymcy Remy’ego jedzą jedynie po to, by się najeść i nie zwracają uwagi na pochodzenie i jakość znajdowanych w odpadach „dań”, tak główny bohater nie tylko szuka wykwintnych połączeń, ale sam komponuje je ze smakiem. Remy potrafi również czytać, dzięki czemu poznaje sekrety potraw bazujących na borowikach, szafranie, czy karczochach. Szczere umiłowanie autora kucharskiej książki sprawia, że pewnego dnia uroczy szczur nawiązuje z nim nawet spirytualny kontakt.