UGLY DELICIOUS – Brzydkie piękne jedzenie

„Ugly Delicious” Netflixa to serial dokumentalny opowiadający o współczesnym świecie za pomocą jedzenia….

PRZEPIÓRKI W PŁATKACH RÓŻY – Tradycja kontra miłość

Od pierwszej wypowiedzianej kwestii wiemy, że „Przepiórki w płatkach róży” (1992) to film o dwóch…

KTO TU JEST WINNY? – Półwytrawne z ładną etykietą

„Kto tu jest winny?” jest znacznie lepszym filmem niż wskazywałby…

CRAZY DELICIOUS – Bardziej dziwny niż szalony

Tworząc „Crazy Delicious” Netflix chwycił się za najbardziej ikoniczny format w możliwie…

GOTOWANIE NA MARIHUANIE – A na co to komu?

„Gotowanie na Marihuanie” Netflixa jest niedogotowanym programem opartym na porządnym pomyśle. Próby…

STREET FOOD – Bangkok

Jedzenie uliczne jest obecne w naszej, zachodniej kulturze, ale większość z nas nie wie,…

STREET FOOD – Delhi

Jedzenie, szczególnie uliczne, może być jednym z najlepszych sposobów na poznanie kultury….

SOMETHING IN THE RAIN – Postawisz mi lunch?

Something in the Rain bardzo dobrze pokazuje dlaczego dramaty z Korei…

THE TRIP – Brytyjski humor na talerzu

The Trip (2010) wysyła nas na wycieczkę po najlepszych restauracjach północnej Anglii….

MCIMPERIUM – narodziny ikony

McImperium (The Founder), film z 2016 roku z Michaelem Keatonem w roli głównej,…

Chef’s Table

Chef’s Table to serial składający się z sześciu sezonów. Produkcja Netflixa, opowiada…

Jiro śni o sushi

Jiro Ono to 85-letni mistrz sushi, który poświęcił swoje życie, by doskonalić swoją…

Kwiat wiśni i czerwona fasola

Film „Kwiat wiśni i czerwona fasola” to kwintesencja powolnego kina, w którym nieśpieszna opowieść…

EL BULLI – KUCHNIA TO SZTUKA

Historia restauracji El Bulli rozpoczyna się w 1961 roku, kiedy niemiecki…

CHARLIE I FABRYKA CZEKOLADY – SŁODKIE SZALEŃSTWO

„Charlie i fabryka czekolady” Tima Burtona to pochodzący z 2005 roku film zrealizowany…

JEDZ, NIM ZGNIJE! – FREEGANIZM PO AMERYKAŃSKU

Freeganizm to idea, która niektórych zachwyci, a innych zgorszy. Celem freegan jest zmniejszenie…

UCIEKAJĄCE KURCZAKI – BUNT W FABRYCE ŚMIERCI

„Uciekające kurczaki”, to film, w których słodkie, plastelinowe kury walczą o wolność i życie. To także…

PIEKARZ – PYSZNY CHLEB I ZBRODNIA

Talent aktorki Damiana Lewisa pozwala mu na łatwe wcielanie się w role…

KELNERZY – BRUDNE KUCHENNE SZTUCZKI

Kelnerowanie to trudna profesja, o czym okazję miał przekonać się każdy, kto…

GORZKA UCZTA – KUCHARZ I KRYTYK W JEDNEJ KUCHNI

W większości amerykańskich filmów postaci krytyków kulinarnych przedstawiane są w negatywnym świetle….

MAGIA ZMYSŁÓW – PANI PRZYPRAW RATUJE ŚWIAT

Przed wcieleniem się w sadystycznego zabójcę w serii „American Horror Story”, Dylan McDermott…

MOJE WIELKIE GRECKIE WESELE – MIŁOŚĆ PONAD PODZIAŁAMI

„Moje wielkie greckie wesele” to urokliwa komedia romantyczna przedstawiająca domniemane życie…

RATATUJ – POMYSŁOWY SZCZUR I JEGO WYKWINTNA KUCHNIA

Szczury w kuchni nie należą do chętnie widzianych gości. Zwłaszcza, jeśli kuchnia zlokalizowana…

ŁOWCY OWOCÓW – MANGO NICZYM MONA LISA

„Łowcy Owoców” to niebanalny dokument o poszukiwaczach egzotycznych owoców i unikalnych smaków, którzy podróżują…

JEDZ, MÓDL SIĘ, KOCHAJ – PRETTY WOMAN NA WŁOSKICH WAKACJACH

„Jedz, Módl się, Kochaj” to nie tylko tytuł filmu, a receptura na szczęście, którą przekazuje…

Mine Vaganti – Włoski temperament w pigułce

Mine Vaganti autorstwa tureckiego reżysera Ferzana Ozpetka jest pełen klimatu…

Wielkie żarcie – Ostatnia wieczerza

Historia czterech przyjaciół, którzy postanawiają zamknąć się w willi i popełnić samobójstwo z przejedzenia, to bezkompromisowa satyra na bogatą, zblazowaną swoim dobrobytem klasę średnią oraz społeczeństwo konsumpcyjne.

Zupa z tortillą – Wszystko o meksykańskiej kuchni

Grillowane liście kaktusa, pieczone ryby, zupa z kwiatu nasturcji – to tylko kilka ze specjałów meksykańskiej kuchni, które na ekranie przyrządza emerytowany chef popularnej meksykańskiej restauracji w Los Angeles. „Zupa z tortillą” to sympatyczne niedzielne kino dla każdego.

Mystic Pizza – Sekretny urok amerykańskiej prowincji

Kameralna, lokalna pizzeria, trzy zupełnie różne młode kobiety i szalone lata 80. Ciepły humor, interesujące postaci, a przede wszystkim świetne kreacje aktorskie czynią z Mystic Pizza opowieść, którą zapamiętuje się na długo.

Kucharz, złodziej, jego żona i jej kochanek – Bez umiaru

Film Greenewaya to nie tylko film o jedzeniu – to filmowa uczta sama w sobie. Jedzenie, miłość, erotyka, wolność i zniewolenie, walka klas – wszystkie te tematy splatają się na ekranie, gwarantując niezwykłe estetyczne doznanie.

Pod słońcem Toskanii – Na smutki: Włochy

Pod słońcem Toskanii to pochwała prostego, rodzinnego życia, czerpania przyjemności ze słońca, dobrej pogody, kota na kolanach i przyjaciół u boku.

Życie od kuchni – przepis na samotność

„Życie od kuchni” to istna uczta dla wielbicieli filmów kulinarnych. Kate to do cna poukładana szefowa kuchni, odnosząca wielkie sukcesy w pracy. Jej życie staje na głowie, kiedy po śmierci siostry musi zaopiekować się swoją ośmioletnią siostrzenicą.

Tampopo – Wszystkie twarze ramen

Uwielbienie dla kuchni japońskiej, z pietyzmem dotyczącym detali przepisów, rytuałem spożywania posiłków oraz elementem zacieśniania społecznych więzi jest tu widoczne w każdym kadrze i sączone, niczym ramen, do ostatniej kropli.

Cały ten cukier – słodycz w wersji light

Filmowi twórcy od dawna wiedzą, że w przypadku jedzenia ekranowe moralizowanie na niewiele się…

Nieodparty urok – Słodycz ponad miarę

„Nieodparty urok” to baśniowa w formie historia miłości młodego bogatego restauratora i początkującej kucharki z magicznym krabem w tle.

Danie dnia – A na deser… zemsta  

„Danie dnia” odsłania kulisy pracy renomowanej nowojorskiej restauracji. Choreografia zamawiania, przyrządzania i serwowania posiłków tworzy wyrafinowany taniec, którego finałem jest nieodmiennie satysfakcja zamawiającego.

Przepiórki w płatkach róż – Namiętność wyrażona smakiem

Powiedzenie „przez żołądek do serca” nabiera w tym filmie dosłownego znaczenia, mity i wierzenia przeplatają się z realiami meksykańskiej prowincji pierwszej połowy XX w., a gotowanie ma alchemiczne właściwości.

Skrzydełko czy nóżka – Doświadczenie restauracyjne kontra fast food

Jesteś fanaem francuskiej kuchni? Ta przebogata kulinarna tradycja pięknie pokazana jest przez Claude’a Zidi w popularnej komedii „Skrzydełko czy nóżka”. Co wybierzesz?

Przepis na idealne święta – Magia świąt na widelcu

„Przepis na idealne święta” to typowy reprezentant filmów „gwiazdkowych”: naiwny, przewidywalny, a jednak pełen świątecznego ciepła i uroku.

Smażone zielone pomidory – Powiew wolności na amerykańskiej prowincji

„Smażone zielone pomidory” to inspirujący komediodramat o sile kobiet i ich przyjaźni. Świetnie zaadaptowany, fantastycznie zagrany i pełen ironicznego humoru poprawi Wam humor w długi, zimowy wieczór.

Vatel – tragedia mistrza ceremonii

Film „Vatel” Rolanda Joffé powstał na podstawie prawdziwej historii. Akcja filmu…

Uczta Babette – Między niebem a podniebieniem

W purytańskiej społeczności to, co należy do kwestii ciała znajduje się poza zasięgiem głębszej refleksji. No bo czym jest posiłek wobec wieczności? Utalentowana Francuzka zna jednak pewną tajemnicę, która pozwoli wszystkim dotknąć nieba.

Wielkie otwarcie – włoska kuchnia za oceanem

Włoski smak powinien być włoski. Ale tradycyjna włoska kuchnia, paradoksalnie, bywa dla niektórych wyjątkowo ciężkostrawna, szczególnie dla Amerykanów. Jednak Primo, emigrant ze słonecznej Italii, wierzy w sukces swojej restauracji.

Tylko Marta – dobra kuchnia jest ważna ale nie najważniejsza

Dobry szef kuchni zna swoją wartość, ale dba o smakowe wrażenia swoich gości. W życiu tytułowej Marty liczy się głównie … Marta. Nie całkiem ślepy los postanawia to zmienić.

Hotel Splendide – groteska tkwi w szczególe

Nie przepadacie za powtarzającymi się filmami o życiu rodzinnym i relacjach między ludźmi? Będziecie zachwyceni groteskowym punktem widzenia Torrence’a Grossa w filmie „Hotel Splendide”. Specyficzny nastrój filmu i czarny humor z pewnością Was zachwyci.

18 spotkań przy stole w poszukiwaniu szczęścia

Film jest sprawnie przemyślaną konstrukcją. Jeden dzień, sześć historii i osiemnaście posiłków podzielonych na pory dnia: śniadanie, obiad, kolacja. Jedzenie jest tu znakiem życia i związków między ludźmi. Posiłek to pretekst do spotkania bohaterów.

5 LISTOPADA – NOMA MY PERFECT STORM – WARSZAWA

Już w sobotę 5 listopada pierwsza odsłona ekscytującego cyklu pokazów filmów dokumentalnych i fabularnych, w których główną rolę grają jedzenie i sztuka kulinarna. W Muranowie o godzinie 17:00 film Noma My Perfect Storm po raz pierwszy w Polsce!

Przepis na miłość – rozgrzewacz serc na jesienne wieczory

Niestety, stało się – za oknami ciężkimi krokami nadchodzi nieubłaganie pani…

Rzym – uczta dla oczu i dla podniebienia.

Rzym. Federico Fellini. Wieczne miasto w obiektywnie ponadczasowego artysty. Razem z Fellinim podziwiać będziemy nie tylko rzymskie symbole: wilczycę kapitolińską, bazylikę Santa Maria Maggiore, Łuk Konstantyna, czy przypadkiem kobietę w skąpej bieliźnie, która przyprawi o pąsy chłopięce policzki. Wybierzemy się również na obiad, a zatem zapraszam.

Jesteś tym co jesz. Czy jedzenie naprawdę ma znaczenie?

Zastanawialiście się kiedyś jak bardzo wpływ na nasze zdrowie ma prawidłowa dieta i pokarm, który dostarczamy do organizmu? Dookoła widzimy mnóstwo reklam koncernów spożywczych, które nakłaniają do zakupu ich produktów utwierdzając nas w fakcie, że są one niezwykle zdrowe i pożywne. Jednak pamiętamy nie dajmy się oszukiwać!

Czekoladowe lekcje – małe chwile uniesień

Czy można mówić, pisać, myśleć o czekoladzie bez wspomnienia o miłości? Trudne zadanie, skoro uczucie po jej zjedzeniu jest porównywalne z zakochaniem. Można ją wypić, zjeść całą mleczną, gorzką, białą albo zobaczyć w głównej roli w filmie Czekoladowe lekcje. Emocje gwarantowane!

Obiad w środku sierpnia – letnie smaki włoskich wakacji

Rzym, czyli wieczne miasto i stolica Włoch. Słynące nie tylko ze starożytnych zabytków, ale oczywiście ze wspaniałego jedzenia. Czy chcecie poznać smaki włoskiego lata? Jeśli tak to film ,,Obiad w środku sierpnia” jest tego doskonałym przykładem.

Prawdziwe Indie w Nowym Jorku

Jak smakują Indie? Co wchodzi w skład słynnej garam masala i czym się ona różni od curry? Odpowiedź znajdziecie w komedii kulinarnej Today’s Special.

SZCZYPTA MIŁOŚCI DO SMAKU – MIŁOSNE SCENY KUCHENNE

Miłosne perypetie wybitnego krytyka kulinarnego, pomimo mało estetycznych scen z jedzeniem w roli głównej, smakują wyśmienicie.

JESZCZE DŁUŻSZE ZARĘCZYNY – JAK KOCHAĆ I BYĆ KUCHARZEM POZA SAN FRANCISCO

Zaręczyny powinny być jednoznaczne. Nowy etap życia dla Violet i Toma jest czymś więcej niż zwykły stan narzeczeństwa – to niełatwy eksperyment gastronomiczno-psychologiczny.

ŻÓŁTE CYTRYNKI – O MIŁOŚCI, PRZYJAŹNI, O SOKU Z CYTRYNY

Kiedy los sprawia niekoniecznie miłe niespodzianki trzeba przekuć je w to, co może zmienić życie na jeszcze lepsze. Agnes odważnie, choć nie bez łez, dodaje do życia kilka kropel soku z cytryny.

JEDZ I PIJ, MĘŻCZYZNO I KOBIETO – JEDZ I PIJ, TATO I CÓRKO

Chu jest wielkim kucharzem i dobrym ojcem. Jego ojcowska miłość, tak trudna do wypowiedzenia słowami, odsłania swoją twarz wśród półmisków egzotycznego, pysznego i pięknie podanego jedzenia.

KWESTIA SMAKU – ARTYSTA W KUCHNI

„A Matter of Taste” dokumentuje dziesięć lat pracy twórczej Paula Liebrandta, wizjonera, perfekcjonisty i genialnego kucharza. Jego haute cuisine trudno porównywać do jakiejkolwiek innej.

AMERYKANIN KUCHARZEM – FRANCUSKI TEMPERAMENT OD KUCHNI

„Amerykanin kucharzem” to świetna francuska komedia w amerykańskim stylu. Kilka awantur, wiele zaskakujących humorem akcji i szczypta sympatii, tudzież miłości.

Jestem miłością, czyli włoska uczta smaków

,,Jestem miłością” to włoski melodramat w reżyserii Luca Guadagnina, okrzyknięty arcydziełem współczesnego kina. To prawdziwa uczta smaków, uczuć i emocji.

KRÓLOWIE SŁODYCZY – O SZTUCE CUKIERNICTWA

Fabułę dokumentu „Królowie słodyczy”, można zamknąć w trzech wątkach: szesnastu mistrzów cukiernictwa, trzy dni pracy i jedna szansa!

MRÓWKI W KREWETKACH, CZYLI NOMA W JAPONII

Kopenhaska Noma od lat plasuje się w czołówce najlepszych restauracji na świecie. Po latach…

SZEF KUCHNI W OPAŁACH – HISZPAŃSKIE KINO POMYŁEK

Szef kuchni w opałach to rasowa hiszpańska komedia z gastronomiczną historią w tle, ciętym humorem i niespodziewanymi zwrotami akcji!

SPINNING PLATES – TRZY HISTORIE NIEZWYKŁYCH LUDZI

Prowadzenie restauracji to ogromne wyzwanie. Jest to jeden z najbardziej nieprzewidywalnych biznesów. Trzeba podążać za trendami, wymyślać nowe przepisy, obserwować konkurencję. Tam nie ma miejsca na niedociągnięcia, nie ma odpoczynku i dnia wolnego.

NIEBO W GĘBIE – ROZMOWY O JEDZENIU I POLITYCE

„Niebo w gębie” to film biograficzny w reżyserii Christiana Vincenta, który przedstawia historię Hortense Laborie (postaci opartej na pamiętnikach Danièle Delpeuch), osobistej szefowej kuchni Prezydenta Francji François Mitteranda. Zajrzyjmy do kuchni Pałacu Elizejskiego!

FACECI OD KUCHNI – FRANCUSKA WALKA O GWIAZDKĘ

Alexandre Lagarde (Jean Reno) to znany w całym Paryżu szef kuchni, który swoją ciężką pracą i doświadczeniem wypracował 3 gwiazdki Michelin. Jacky Bonnot (Michaël Youn) jest szalenie ambitnym kucharzem, którego perfekcjonizm nie pozwala mu nigdzie zagrzać zawodowego miejsca. Co się stanie, kiedy się spotkają?

SMAK CURRY, CZYLI JAK NADAĆ ŻYCIU AROMAT

„Smak curry” to opowieść przesiąknięta indyjską kulturą, jednak daleka od bollywoodzkich rozwiązań…

JULIE I JULIA – APETYT NA ŻYCIE

Wszyscy wiemy, że jedzenie poprawia humor. A co się dzieje, kiedy staje…

SRIRACHA – ŻYWOT CZŁOWIEKA POCZCIWEGO

Gdy David Tran, biedny imigrant z Azji stawiał pierwsze kroki w Ameryce, zapewne nie spodziewał się, że jego autorska Sriracha stanie się kultowym sosem dla milionów Amerykanów. Można by powiedzieć, że to typowy „American dream”, w całości wyśniony przez skromnego Wietnamczyka.

TOST – HISTORIA CHŁOPIĘCEGO GŁODU

Nigel Slater jest jednym z najlepszych brytyjskich pisarzy kulinarnych i jedną z najpopularniejszych…

BIZNES W BUTELCE – WSZYSTKIE GRZECHY WODY MINERALNEJ

Substancje rakotwórcze, toksyny, bakterie i pasożyty – to nie skład podłego hamburgera. To zawartość…

SUPER SIZE ME – MIESIĄC Z MC DONALDEM

Film Morgana Spurlocka był pierwszym głośnym dokumentem na temat zdrowotnych skutków…

UGOTOWANY- PRZEZ TRUDY PO GWIAZDKI

Najnowsze dzieło Johna Wellsa popełnia chyba największy grzech, jaki popełnić…

CITY OF GOLD – KULINARNA PODRÓŻ PO LOS ANGELES

Pierwszym autorem, który dostał nagrodę Pulitzera za teksty poświęcone kuchni, był Jonathan…

PODRÓŻ NA STO STÓP – MICHELIN I MASALA

Lasse Hallström, reżyser słynnej Czekolady, powrócił w 2014 roku do kulinarnych tematów filmem…

EATRIP – JAPONIA NA TALERZU

Filmowa opowieść Yuri Nomury „Eatrip” przenosi widza w świat kulinarnej Japonii….

WINO NA MEDAL – AMERYKAŃSKI SEN O DOSKONAŁOŚCI

Od zarania wieków ludzie zajmują się uprawą winorośli i produkcją wina. Aż…

STAWKA WARTA TUŃCZYKA – DZIKA RYBA I SUSHI

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy jak ogromnymi rybami są tuńczyki….

KOBIETA NA TOPIE – KUCHENNA MAGIA

W „Kobiecie na topie” na ekranie zachwyca bardzo młoda Penelope Cruz i przepiękne, kolorowe…

SOMM – WINO I DĄŻENIE DO DOSKONAŁOŚCI

Zawód sommeliera, czyli profesjonalnego konesera win wymaga ogromnej wiedzy i wyczucia….

MIŁOŚĆ O SMAKU ORIENTU – RAMEN PO AMERYKAŃSKU

Ramen to japońskie danie, w skład którego wchodzi rosół, wołowe mięso, makaron i dodatki…

KUCHARZE HISTORII – EMERYTOWANI NAZIŚCI I RZEŹ NA EKRANIE

„Kucharze Historii” to fabularyzowany dokument przedstawiający sylwetki kucharzy, którzy pracowali w trudnych warunkach…

SZEF – KUBAŃSKI OGIEŃ

Jedynie niewielka grupa osób lubi, gdy wydaje im się komendy i rozkazy….

CZEKOLADA – ROZKOSZ WARTA GRZECHU

Pochodząca z 2000 roku „Czekolada” uchodzi za jeden z kultowych filmów opiewających miłość,…

BEZDROŻA – SAMOTNOŚĆ KONESERA WINA

„Bezdroża” to przygnębiający film poruszający temat samotności i poszukiwania szczęścia. Bohaterami filmu…

SOUL KITCHEN – MUZYKA BEZ DUSZY

Fatih Akin to doświadczony reżyser znany dzięki swym społecznie zaangażowanym filmom,…

JEDZ, ŚPIJ, UMIERAJ – SZWECJA OCZAMI EMIGRANTÓW

W małych szwedzkich miasteczkach położonych z dala od wielkich aglomeracji życie ma swój…

KELNERKA – NADZIEJA NIEJEDNO MA IMIĘ

Pomimo słonecznych kolorów pochodząca z 2007 roku „Kelnerka” w reżyserii Adrienne Shelly…

MOJE PIECZONE KURCZAKI – GORZKI SMAK POWROTU

Bazując na sentymencie i mitologizowaniu pozostawionej rzeczywistości wielu emigrantów wraca do kraju z zagranicy…