Czy wiedzieliście, że kasza była znana już ok 9000 lat p.n.e, a typowy obiad starożytnego Europejczyka składał się z miski płatków pszenicy, które nie różniły się znacząco od płatków serwowanych dzisiaj? Mimo iż wyparliśmy przez chwilę kasze ze swojej codziennej diety to aktualnie wracają na nasze stoły. Nadchodzi ich kolejny okres świetności!
,,Kipi Kasza” to książka Pawła Łukasika i Grzegorza Targosza, autorów kulinarnego bloga gotowaniezpasją, zawierająca aż 105 przepisów z wykorzystaniem różnorodnych kasz, zarówno tych tradycyjnych na przykład gryczana, jaglana, ale również tych niedawno ponownie odkrytych jak amarantus, czy komosa ryżowa. Ponad połowa przepisów to dania bezmięsne, z książki mogą także korzystać wegetarianie i osoby poszukujące przepisów nie zawierających glutenu.
Na początku dowiadujemy się o historii kaszy, która kiedyś stanowiła podstawowy składnik śniadania, obiadu i kolacji. Niestety jej miejsce zajęły ziemniaki. Autorzy opisują kilka rodzajów kaszy dostępnych na naszym rynku, na końcu znajduje się również tabelka, które z nich zawierają gluten, a które nie. W książce znajdujemy przydatne wskazówki jak najlepiej przechowywać kaszę i jakich proporcji powinniśmy używać do jej gotowania.