KLASYCZNE CZEKOLADOWE BROWNIE

Fot. Cookmagazine


Składniki:

  • 115 g masła
  • 225 deserowej czekolady
  • 200 g drobnego cukru (może być brązowy)
  • 3 jajka
  • 80 g mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 180 g czekoladowych dropsy (lub pokrojonej na kawałki czekolady mlecznej)


Przygotowanie:

Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 10 minut do ostudzenia.
Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. Kwadratową lub prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia.
Do masy czekoladowej dodajemy cukier, a następnie, po kolei, jajka. Delikatnie dosypujemy mąkę, kakao i sól. Dokładnie mieszamy. Na koniec wsypujemy czekoladowe dropsy lub kawałki mlecznej czekolady.
Masę wlewamy do formy i pieczemy 30-35 minut, aż ciasto zacznie odchodzić od boków formy. Poziom upieczenia możemy sprawdzić patyczkiem – brownie powinno być lekko miękkie w środku. Studzimy na kratce, wyjmujemy z formy i kroimy na kwadraty. Możemy podać je z dodatkową polewą czekoladową.

Smacznego!


Natalia Mętrak-Ruda

Natalia Mętrak-Ruda

Tłumaczka, kulturoznawczyni, pasjonatka kuchni. Wegetarianka, szukająca coraz to nowych sposobów na warzywa. Pisuje do czasopism i portali kulinarnych, pasjonuje się historią jedzenia.