W podróży po zakątkach Toskanii

Książki Kulinarne

W podróży po zakątkach Toskanii

Fot. Materiały prasowe

Toskania to region, który od lat zachwyca i inspiruje malarzy i pisarzy. To właśnie tam zobaczymy piękne pagórki i wyżyny porośnięte cyprysami, a malownicze wioski na wzgórzach na pewno zostaną w naszej pamięci na długi, długi czas. Jednak Toskania to przede wszystkim jedzenie, przyrządzane z regionalnych produktów i wino, które najlepiej smakuje w blasku toskańskiego słońca.

,,Kocham Toskanię” to książka napisana przez Gulię Scarpaleggi autorkę jednego z najpopularniejszych włoskich kulinarnych blogów. Blogerka w swojej książce prezentuje nam przepisy, które od lat przekazywane są w jej rodzinie z pokolenia na pokolenia. Są to dania, które towarzyszą jej od wczesnego dzieciństwa aż po dzień dzisiejszy. Książka stanowi także pewien hołd dla toskańskich regionalnych potraw i produktów.

Książka podzielona została na osiem rozdziałów: przekąski, pierwsze dania, zupy, drugie dania, jaja i warzywa, pieczywo i kanapki, słodkości oraz przetwory. W każdym z nich oprócz przepisów odnajdujemy krótkie wspomnienia autorki, a także cenne informacje i wskazówki, które miejsca są warte odwiedzenia i gdzie można znaleźć najlepsze toskańskie produkty. Uwagi są przydatne nie tylko dla turysty, ale również dla mieszkańca Toskanii. W książce zawarte zostały również inspirujące historie mieszkańców. Poznajemy właściciela ogromnego gaju oliwnego, który twierdzi, że po rozmowie z każdym drzewkiem jest w stanie wyprodukować oliwę o najwyższej jakości, zabiera nas również do cukierni Taddeuci, która słynie z najlepszego buccellato, czyli ciasta z mąki, wody, cukru, rodzynek, anyżu i drożdży. Będąc tam na pewno będzie stało się co najmniej przez 10 minut w kolejce, ostrzega autorka. Na końcu książki zawarte zostały dokładne adresy wszystkich polecanych miejsc.

Anna Wolska

Anna Wolska

Inżynier technologii żywności. Od lat zafascynowana kuchnią i zdrowym żywieniem. Wyznawczyni idei slow foodu. Uwielbia podróże, które są okazją do próbowania nowych smaków i poznawania niesamowitych ludzi.