Daria Ładocha to blogerka kulinarna, wielbicielka zdrowego – jak sama mówi, “świadomego” – jedzenia i podróżniczka, która szczególnie upodobała sobie Tajlandię. Po wielu podróżach, podczas których podpytywała o tajniki kuchni szefów kuchni i gospodynie domowa, Ładocha postanowiła napisać książkę, w której przybliża tajskie smaki.
W kuchni autorki znajdziemy całą gamę egzotycznych, pachnących składników, które autorka wyczerpująco opisuje – mamy więc niezbędne w tajskiej kuchni ryż jaśminowy, mleko kokosowe, galangal, trawę cytrynową czy liście limonki kaffir, a także opcjonalne, trudno dostępne w Polsce, ale interesujące tajskie bakłażany, szpinak wodny, pochwiaki czy liście bananowca. Autorka prezentuje nie tylko przyprawy, mąki, warzywa i zioła (a także – co praktyczne – najlepsze zamienniki trudno dostępnych produktów), ale także szczególnie charakterystyczne naczynia do gotowania i przydatne w kuchni narzędzia. Wreszcie – przechodzi do przepisów.