KOMOSA RYŻOWA – DO GULASZU, DO WARZYW, DO WSZYSTKIEGO

Trudne składniki, Nauka gotowania

KOMOSA RYŻOWA – DO GULASZU, DO WARZYW, DO WSZYSTKIEGO

fot. Cookmagazine

Bogata w błonnik komosa ryżowa jest dobrym źródłem roślinnego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych oraz wielu witamin. Mimo swoich niewątpliwych zalet, rzadko widujemy ją w naszych kuchniach, nie wiedząc, co można z niej przyrządzić. Oto kilka podpowiedzi.

Komosa ryżowa – rodzaje

Komosa ryżowa wbrew nazwie, ma z ryżem niewiele wspólnego. Jest bowiem zupełnie odrębną i dość pospolitą rośliną, rosnącą przede wszystkim w Ameryce Południowej. Gatunkiem spotykanym w Polsce jest komosa biała. W handlu dostępna jest jeszcze odmiana czerwona oraz czarna tej rośliny.

Przemysław Ziemichód

Przemysław Ziemichód

Dziennikarz i bloger kulinarny, certyfikowany sędzia piwowarski i znawca alkoholi. Pisał dla kilkunastu magazynów, portali i serwisów kulinarnych. Prowadzi własne blogi na temat alkoholu i kuchni.