Składniki:
- 5 średnich jabłek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- garść świeżej szałwii
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 ° C.
Obieramy jabłka, usuwamy rdzeń i pestki. Kroimy w większą kostkę , dodajemy sok z cytryny, zasypujemy cukrem, przyprawami i posiekaną szałwią, wszystko mieszamy.
Rozprowadzamy mieszankę równomiernie w naczyniu do pieczenia i pieczemy w piekarniku przez około 35-40 minut.
Połowę upieczonych jabłek miksujemy blenderem i zalewamy drugą połowę, mieszamy.
Przelewamy masę jabłkową do słoika, zamykamy i studzimy. Następnie przechowujemy w lodówce przez okres do 2 tygodni.
Smacznego!