KONFITURA Z PIECZONYCH JABŁEK

Śniadanie, Przepisy, Deser, Sezon na, Jabłko

KONFITURA Z PIECZONYCH JABŁEK

Fot: Flickr/CCBY-SA/Migle Seikyte



Składniki:

  • 5 średnich jabłek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • garść świeżej szałwii


Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 ° C.
Obieramy jabłka, usuwamy rdzeń i pestki. Kroimy w większą kostkę , dodajemy sok z cytryny, zasypujemy cukrem, przyprawami i posiekaną szałwią, wszystko mieszamy.
Rozprowadzamy mieszankę równomiernie w naczyniu do pieczenia i pieczemy w piekarniku przez około 35-40 minut.
Połowę upieczonych jabłek miksujemy blenderem i zalewamy drugą połowę, mieszamy.
Przelewamy masę jabłkową do słoika, zamykamy i studzimy. Następnie przechowujemy w lodówce przez okres do 2 tygodni.

Smacznego!


Anna Rybitwa

Anna Rybitwa

Mistrzyni tworzenia własnych przepisów i nowych kulinarnych rozwiązań. Kusi zapachem przyrządzonych dań, czaruje ich wyglądem, a smakiem potrafi przenieść w dowolnie wybrany zakątek świata!