KOPER WŁOSKI – JAK SOBIE Z NIM PORADZIĆ?

Trudne składniki, Nauka gotowania

KOPER WŁOSKI – JAK SOBIE Z NIM PORADZIĆ?

Fot. cookmagazine

Na sklepowej półce często go omijamy uważając za drogie i egzotyczne warzywo. Zupełnie niesłusznie, bo fenkuł nie jest ani szczególnie drogi, ani też trudny w przygotowaniu.

Koper włoski czyli co?

Choć kształtem przypomina cebulę, należy do rodziny selerowatych. W handlu dostępne są jego korzenie, często wraz z zieloną nacią, oraz podłużne nasiona o charakterystycznym kształcie. Te ostatnie wykorzystuje się często jako przyprawę w kuchniach azjatyckich. Świeży koper włoski, szczególnie zaś jego zielone części mają silnie anyżowy aromat. Aby pozbyć się tego zapachu warzywo wystarczy upiec lub ugotować.

Przemysław Ziemichód

Przemysław Ziemichód

Dziennikarz i bloger kulinarny, certyfikowany sędzia piwowarski i znawca alkoholi. Pisał dla kilkunastu magazynów, portali i serwisów kulinarnych. Prowadzi własne blogi na temat alkoholu i kuchni.