KOTLET SCHABOWY

Przepisy, Obiad

KOTLET SCHABOWY

kotlet schabowy

Składniki na kotlet schabowy:

  • 600 g schabu bez kości
  • 1 duża cebula
  • pełnotłuste mleko do namoczenia
  • 2 łyżki mąki do panierowania
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 2 jajka
  • sól i pieprz
  • masło klarowane, smalec lub olej do smażenia

Przygotowanie:

Odcinamy białą otoczkę z zewnętrznej strony mięsa i kroimy schab na cztery plastry. Rozbijamy je na cienkie filety tłuczkiem do mięsa. Następnie marynujemy w mleku z pokrojoną w piórka cebulą oraz solą i pieprzem do smaku przez 2 godziny, pod przykryciem.

W międzyczasie przygotowujemy panierkę – w pierwszym naczyniu roztrzepujemy jajka z kilkoma łyżkami mleka, do drugiego nasypujemy mąkę, do trzeciego – bułkę tartą. Dobrze sprawdzą się tu głębokie talerze. Starannie odsączone kotlety, wysuszone ręcznikiem papierowym obtaczamy w mące, następnie w jajku, na końcu w bułce tartej, której nadmiar delikatnie strzepujemy.

Tak przygotowane kotlety smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym, smalcu lub oleju na złocisty kolor po obu stronach. Kotlety schabowe tradycyjnie podajemy z ziemniakami lub frytkami i surówką.

Polecamy również inny mięsny klasyk polskiego stołu – kotlety mielone, na które przepis znajdziesz tutaj.
Smacznego!

Agnieszka Kinecka

Agnieszka Kinecka

Studentka sinologii z pasją do gotowania, eksperymentatorka kuchni fusion w zaciszu własnego mieszkania. Wielbicielka domowego chleba, kiszonek i humusu. Aspirująca do stylu życia zero waste.