KOTLETY Z BOBU

KOTLETY Z BOBU


Składniki na kotlety z bobu: 

  • 0,5kg bobu
  • 2 jajka
  • 200g bułki tartej
  • Sól
  • Pieprz
  • Pęczek koperku
  • ½ łyżeczki kminku mielonego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła

Ponadto:

  • Olej do smażenia


Przygotowanie:

Bób płuczemy, wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą, a następnie gotujemy do miękkości z dodatkiem soli. Gdy będzie gotowy odcedzamy płyn i pozbawiamy bób skórek. Wyłuskany bób rozgniatamy na miazgę za pomocą widelca i pozostawiamy do przestudzenia.

Cebulę obieramy i siekamy w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła i szklimy na nim cebulkę. Gdy będzie przeźroczysta, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i dusimy przez następnie 2 – 3 minuty. Istotne, aby czosnek się nie spalił, dzięki czemu unikniemy gorzkiego posmaku w potrawie.

Miazgę z bobu oraz zawartość patelni umieszczamy w dużej misie. Doprawiamy solą, pieprzem oraz kminkiem. Dodajemy posiekany koperek (ilość wedle uznania), a następnie wbijamy dwa jajka. Całość zagęszczamy za pomocą bułki tartej, pozostawiając połowę przygotowanej porcji do obtoczenia kotletów.

Masę na kotlety dokładnie mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji. Za pomocą zwilżonych wodą dłoni formujemy kotleciki. Na koniec obtaczamy je dokładnie w bułce tartej i przystępujemy do smażenia.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy nasze kotleciki na wolnym ogniu, przez około 7 minut z każdej strony.

Kotlety z bobu najlepiej smakują na ciepło, z dodatkiem ulubionego sosu, np. tzatziki.

Smacznego!

 

Poszukujecie więcej ciekawych inspiracji na wykorzystanie bobu? Mamy coś dla Was! Oto przepis na duszoną cykorię na puree z bobu, ta opcja z pewnością skradnie Wasze serca!


Julia Będzińska

Julia Będzińska

Miłośniczka słodkości – jedzenia i wytwarzania. Urodzona po to, by jeść i karmić innych. Z zawodu pedagog specjalny, z zamiłowania kucharz – amator. Prywatnie kocia mama rozkosznego Lukra.