KREM CHRZANOWY Z JAJKIEM PRZEPIÓRCZYM

Przepisy Wielkanocne, Przepisy, Zupy

KREM CHRZANOWY Z JAJKIEM PRZEPIÓRCZYM

Fot. Cookmagazine


Składniki:

  • 2 duże cebule
  • 2 pory
  • 1 łyżka masła
  • 5 średnich ziemniaków
  • słoik chrzanu (najlepiej ekologicznego, bez dodatku octu i śmietany)
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • jajka przepiórcze, opcjonalnie – podsmażone plasterki szynki i łyżka gęstej śmietany, natka pietruszki


Przygotowanie:

Na maśle szklimy posiekane cebulę i pory z odrobiną soli. Ziemniaki obieramy, kroimy w niedużą kostkę. Dorzucamy do cebuli i pora, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Dodajemy słoik chrzanu, gotujemy kolejnych 5 minut, po czym miksujemy na gładki krem. Doprawiamy sporą ilością grubo mielonego pieprzu, podajemy z ugotowanymi jajkami przepiórczymi, natką pietruszki i podsmażonymi plasterkami szynki.

Smacznego!


Natalia Mętrak-Ruda

Natalia Mętrak-Ruda

Tłumaczka, kulturoznawczyni, pasjonatka kuchni. Wegetarianka, szukająca coraz to nowych sposobów na warzywa. Pisuje do czasopism i portali kulinarnych, pasjonuje się historią jedzenia.