Składniki:
- 2 duże cebule
- 2 pory
- 1 łyżka masła
- 5 średnich ziemniaków
- słoik chrzanu (najlepiej ekologicznego, bez dodatku octu i śmietany)
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- sól, świeżo mielony pieprz
- jajka przepiórcze, opcjonalnie – podsmażone plasterki szynki i łyżka gęstej śmietany, natka pietruszki
Przygotowanie:
Na maśle szklimy posiekane cebulę i pory z odrobiną soli. Ziemniaki obieramy, kroimy w niedużą kostkę. Dorzucamy do cebuli i pora, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Dodajemy słoik chrzanu, gotujemy kolejnych 5 minut, po czym miksujemy na gładki krem. Doprawiamy sporą ilością grubo mielonego pieprzu, podajemy z ugotowanymi jajkami przepiórczymi, natką pietruszki i podsmażonymi plasterkami szynki.
Smacznego!