Składniki:
- 400 g kurek
- 3 ziemniaki
- 2 marchewki
- 3 pietruszki
- 1 seler
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 4 listki laurowe
- 4 ziela angielskie
- 40 ml śmietanki kremówki
- sól
- pieprz
Do podania:
- 5 plastrów boczku
- razowe pieczywo
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. W dużym garnku roztapiamy masło i podsmażamy cebulę aż nabierze złotego koloru, po tym czasie dodajemy resztę warzyw i grzyby. Całość smażymy przez około 15 minut, ciągle mieszając. Następnie dodajemy litr wody, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy 20 minut, po tym czasie wyjmujemy liście laurowe, ziele angielskie i wlewamy śmietankę. Całość blendujemy, a następnie przyprawiamy do smaku.
Podajemy ze smażonymi kurkami, boczkiem oraz razowym pieczywem.
Smacznego!