Krem z kurek

Fot. Cookmagazine

Składniki:

  • 400 g kurek
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 3 pietruszki
  • 1 seler
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 4 listki laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 40 ml śmietanki kremówki
  • sól
  • pieprz

Do podania:

  • 5 plastrów boczku
  • razowe pieczywo

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. W dużym garnku roztapiamy masło i podsmażamy cebulę aż nabierze złotego koloru, po tym czasie dodajemy resztę warzyw i grzyby. Całość smażymy przez około 15 minut, ciągle mieszając. Następnie dodajemy litr wody, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy 20 minut, po tym czasie wyjmujemy liście laurowe, ziele angielskie i wlewamy śmietankę. Całość blendujemy, a następnie przyprawiamy do smaku.

Podajemy ze smażonymi kurkami, boczkiem oraz razowym pieczywem.

Smacznego!

Anna Wolska

Anna Wolska

Inżynier technologii żywności. Od lat zafascynowana kuchnią i zdrowym żywieniem. Wyznawczyni idei slow foodu. Uwielbia podróże, które są okazją do próbowania nowych smaków i poznawania niesamowitych ludzi.