KREM Z PORA

fot. Cookmagazine



Składniki:

  • litr bulionu warzywnego
  • 4 pory (wykorzystujemy tylko białą część)
  • cebula
  • marchew
  • 2 małe ziemniaki lub 1 duży
  • 50 ml śmietanki 30%
  • serek topiony śmietankowy
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
  • łyżka masła


Przygotowanie:

Pory myjemy. Pozostawiamy białą ich część, siekając na niewielkie paseczki. Marchew i cebulę i ziemniaki obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Warzywa wraz z porem przekładamy do garnka z odrobiną masła. Dusimy przez 5 minut.  Następnie zalewamy je bulionem i dusimy pod przykryciem. Gdy całość będzie miękka, zdejmujemy z ognia i blendujemy na gładką masę. Dodajemy powoli śmietankę i topiony serek, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Nasz krem przed podaniem gościom dekorujemy cienkimi paskami pora. Najlepiej smakuje z grzanką z czosnkiem.

Smacznego!


Magdalena Książek

Magdalena Książek

Nieposkromiona miłośniczka słodkiej strony kuchni. Redaguje teksty, umilając sobie chwile popijaniem herbaty z różnych zakątków świata.