Składniki:
- litr bulionu warzywnego
- 4 pory (wykorzystujemy tylko białą część)
- cebula
- marchew
- 2 małe ziemniaki lub 1 duży
- 50 ml śmietanki 30%
- serek topiony śmietankowy
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
- łyżka masła
Przygotowanie:
Pory myjemy. Pozostawiamy białą ich część, siekając na niewielkie paseczki. Marchew i cebulę i ziemniaki obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Warzywa wraz z porem przekładamy do garnka z odrobiną masła. Dusimy przez 5 minut. Następnie zalewamy je bulionem i dusimy pod przykryciem. Gdy całość będzie miękka, zdejmujemy z ognia i blendujemy na gładką masę. Dodajemy powoli śmietankę i topiony serek, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Nasz krem przed podaniem gościom dekorujemy cienkimi paskami pora. Najlepiej smakuje z grzanką z czosnkiem.
Smacznego!