KREM Z SELERA I KALAREPY

Przepisy, Sezon na, Wegetariańskie, Zupy, Kalarepa, Korzeń selera

KREM Z SELERA I KALAREPY

Składniki na krem z selera i kalarepy: 

  • 1 litr bulionu/rosołu
  • 1 kalarepa (bez liści)
  • 2 małe ziemniaki
  • 3 łyżeczki tartego parmezanu
  • 1 korzeń selera
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki masła

Ponadto:

  • Blender
  • 2 – 3 grube kromki białego chleba
  • 1 łyżka oliwy z oliwek


Przygotowanie:

Cebulę oraz czosnek siekamy drobno, a następnie podsmażamy na maśle do osiągnięcia złotego koloru. W międzyczasie zagotowujemy w garnku bulion, a gdy zacznie wrzeć wrzucamy obrane ziemniaki. Po chwili dodajemy obrany i pokrojony na mniejsze części korzeń selera oraz kalarepę. Gotujemy do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy przyprawy oraz podsmażoną cebulkę z czosnkiem. Nasz krem z selera i kalarepy doprawiamy tartym parmezanem, solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Z dwóch gałązek natki pietruszki odrywamy liście i wrzucamy bezpośrednio do garnka.

Przed rozpoczęciem blendowania zupy na krem, warto ją wcześniej lekko wystudzić. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i umieszczamy w nim chleb pokrojony na sześciany o wielkości jednego kęsa. Przed pieczeniem należy skropić każdy kawałek odrobiną oliwy z oliwek.

Zupę blendujemy na gładki krem, a na koniec rozlewamy do miseczek, dekorując wierzch chlebowymi grzankami oraz pozostałymi liśćmi natki pietruszki.

Smacznego!

 

Jeżeli zastanawiacie się, w jaki sposób możecie wykorzystywać kalarepę, ten post bez wątpienia Wam pomoże!


Julia Będzińska

Julia Będzińska

Miłośniczka słodkości – jedzenia i wytwarzania. Urodzona po to, by jeść i karmić innych. Z zawodu pedagog specjalny, z zamiłowania kucharz – amator. Prywatnie kocia mama rozkosznego Lukra.