Składniki na krem z selera i kalarepy:
- 1 litr bulionu/rosołu
- 1 kalarepa (bez liści)
- 2 małe ziemniaki
- 3 łyżeczki tartego parmezanu
- 1 korzeń selera
- 3 gałązki natki pietruszki
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- Sól
- Pieprz
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 łyżki masła
Ponadto:
- Blender
- 2 – 3 grube kromki białego chleba
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Cebulę oraz czosnek siekamy drobno, a następnie podsmażamy na maśle do osiągnięcia złotego koloru. W międzyczasie zagotowujemy w garnku bulion, a gdy zacznie wrzeć wrzucamy obrane ziemniaki. Po chwili dodajemy obrany i pokrojony na mniejsze części korzeń selera oraz kalarepę. Gotujemy do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy przyprawy oraz podsmażoną cebulkę z czosnkiem. Nasz krem z selera i kalarepy doprawiamy tartym parmezanem, solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Z dwóch gałązek natki pietruszki odrywamy liście i wrzucamy bezpośrednio do garnka.
Przed rozpoczęciem blendowania zupy na krem, warto ją wcześniej lekko wystudzić. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i umieszczamy w nim chleb pokrojony na sześciany o wielkości jednego kęsa. Przed pieczeniem należy skropić każdy kawałek odrobiną oliwy z oliwek.
Zupę blendujemy na gładki krem, a na koniec rozlewamy do miseczek, dekorując wierzch chlebowymi grzankami oraz pozostałymi liśćmi natki pietruszki.
Smacznego!
Jeżeli zastanawiacie się, w jaki sposób możecie wykorzystywać kalarepę, ten post bez wątpienia Wam pomoże!