JAK BEZ ŁEZ POKROIĆ CEBULĘ – KOSTKA, KRĄŻKI, PIÓRKA

Nauka gotowania, Techniki pracy w kuchni i obrobki potraw

JAK BEZ ŁEZ POKROIĆ CEBULĘ – KOSTKA, KRĄŻKI, PIÓRKA

fot. Cookmagazine

Niektórzy kroją ją pod zimną wodą, inni do jej obierania zakładają gogle. A wszystko po to, by oszczędzić sobie łez i czerwonych oczu. Istnieje jednak znacznie prostsza i dużo szybsza metoda poradzenia sobie z cebulą, która wymaga od nas jedynie ostrego noża i stabilnej powierzchni. Oto podstawowe techniki krojenia cebuli.

Krojenie w krążki

Cebulę po obraniu z zewnętrznej łupiny kładziemy korzeniem równolegle do blatu stołu, a następnie przy pomocy ostrego noża przecinamy w poprzek idąc od jednego końca do drugiego. Otrzymane w ten sposób krążki, możemy dodać do hamburgerów lub, opanierowane smażyć w głębokim tłuszczu.

Przemysław Ziemichód

Przemysław Ziemichód

Dziennikarz i bloger kulinarny, certyfikowany sędzia piwowarski i znawca alkoholi. Pisał dla kilkunastu magazynów, portali i serwisów kulinarnych. Prowadzi własne blogi na temat alkoholu i kuchni.