Składniki:
- 5 udek królika
- 3 łyżki masła
- 250-500 ml wody
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 1/3 łyżeczki białego pieprzu
- 3 liście laurowe
- szklanka białego wytrawnego wina
- 5 łyżek śmietany 30%
- świeży rozmaryn i tymianek do smaku
Przygotowanie:
Mięso królika myjemy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Umieszczamy na rozgrzanej patelni z odrobiną masła i smażymy przez 5 minut.
Królika następnie wkładamy do brytfanny, doprawiamy białym pieprzem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi, świeżym rozmarynem i tymiankiem. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza. Co jakiś czas podlewamy białym wytrawnym winem. Pieczemy przez około godzinę, aż do uzyskania odpowiedniej miękkości.
Aby zagęścić sos, odrobinę płynu powstałego w trakcie pieczenia mieszamy w kubku wraz z kilkoma łyżkami śmietany 30%. Tak powstały sos wlewamy do brytfanny z mięsem i energicznie mieszamy. Pieczemy jeszcze przez 5 minut.
Smacznego!