KRÓLIK W BIAŁYM WINIE

Przepisy, Obiad, Boże Narodzenie

KRÓLIK W BIAŁYM WINIE

fot. Cookmagazine


Składniki:

  • 5 udek królika
  • 3 łyżki masła
  • 250-500 ml wody
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 1/3 łyżeczki białego pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • 5 łyżek śmietany 30%
  • świeży rozmaryn i tymianek do smaku


Przygotowanie:

Mięso królika myjemy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Umieszczamy na rozgrzanej patelni z odrobiną masła i smażymy przez 5 minut.

Królika następnie wkładamy do brytfanny, doprawiamy białym pieprzem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi, świeżym rozmarynem i tymiankiem. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza. Co jakiś czas podlewamy białym wytrawnym winem. Pieczemy przez około godzinę, aż do uzyskania odpowiedniej miękkości.

Aby zagęścić sos, odrobinę płynu powstałego w trakcie pieczenia mieszamy w kubku wraz z kilkoma łyżkami śmietany 30%. Tak powstały sos wlewamy do brytfanny z mięsem i energicznie mieszamy. Pieczemy jeszcze przez 5 minut.

Smacznego!


Magdalena Książek

Magdalena Książek

Nieposkromiona miłośniczka słodkiej strony kuchni. Redaguje teksty, umilając sobie chwile popijaniem herbaty z różnych zakątków świata.