Fabułę tego pasjonującego, naprawdę dobrego dokumentu, można zamknąć w trzech krótkich wątkach: szesnastu mistrzów cukiernictwa, trzy dni wytężonej pracy i tylko jedna szansa. Z zaszczytem noszenia trójkolorowego kołnierzyka wiąże się dramaturgia większa niż wszystkie inne.
Państwowy konkurs mistrzów rzemiosła,„Un des Meilleur Ouvrier de France” odbywa się w kilku francuskich miastach i w różnych kategoriach, w których przyznawane są prestiżowe wyróżnienia dla najlepszych z najlepszych w swojej specjalności. Co cztery lata mistrzowie cukiernictwa podejmują wyścig z czasem, stresem i własną nieograniczoną wyobraźnią. Kołnierzyk w kolorach francuskiej flagi ostatecznie trafi tylko do pięciu najwspanialszych twórców cukierniczych majstersztyków.
Podczas seansu możemy śledzić z bliska przygotowania polegające na eksperymentalnym doborze składników i projektowaniu z benedyktyńskim zapałem ekskluzywnych cukierniczych form. Od początku gorąco kibicujemy głównemu bohaterowi – Jacquy’owi Pfeiffer’owi, francuskiemu mistrzowi cukiernictwa i założycielowi Szkoły Cukiernictwa w Chicago. Jego losy i losy kilku innych uczestników wprowadzają nas w niezwykły świat artystów – mistrzów w swojej klasie.