Składniki na 13 sztuk: Przygotowanie: W pierwszej kolejności zostawiamy masło (100 g) w temperaturze pokojowej do ogrzania. Jeśli pokroimy je najpierw w kostkę, to proces ten będzie szybszy. Czekoladę (100 g) rozłamujemy na równe, nieduże kostki, np. wzdłuż linii na tabliczce, jeśli nasza czekolada je ma. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Już ogrzane masło ucieramy razem z cukrem pudrem (80 g) i kakao (2 łyżki) przez około 5 minut. Następnie dodajemy jajko oraz aromat waniliowy (1/4 łyżeczki) i ucieramy masę jeszcze przez kolejne 3 minuty. W osobnej misce mieszamy mąkę (220 g) z sodą oczyszczoną (1/2 łyżeczki) i proszkiem do pieczenia (1/4 łyżeczki). Gdy są już dobrze wymieszane, np. trzepaczką do jajek, przesypujemy składniki suche do mokrych i dobrze mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowane ciasto dzielimy na 13 jednakowych części (jeśli chcemy uzyskać z masy więcej lub mniej ciastek, będziemy musieli wziąć to pod uwagę i odpowiednio nieznaczne wydłużyć lub skrócić czas pieczenia). Następnie formujemy placuszki, na których środku kładziemy po kostce czekolady i zlepiamy dokładnie brzegi ciasta. Z każdej tak przygotowanej porcyjki ciasta formujemy kuleczki. Wykładamy kuleczki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nie rozpłaszczamy ich! Ważne jest, aby kuleczki były odpowiednio od siebie oddalone. Następnie wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 13 minut. KRUCHE CIASTKA Z PŁYNNĄ CZEKOLADĄ gotowe! Jeśli nie mamy w domu czekolady deserowej, możemy zastąpić ją czekoladą gorzką lub mleczną, ale wtedy nadzienie zastyga całkowicie po przestudzeniu. Smacznego!

kruche ciastka z czekoladą

Agnieszka Kinecka
Studentka sinologii z pasją do gotowania, eksperymentatorka kuchni fusion w zaciszu własnego mieszkania. Wielbicielka domowego chleba, kiszonek i humusu. Aspirująca do stylu życia zero waste.