KRWISTY, MEDIUM, A MOŻE WYPIECZONY? JAK PRZYRZĄDZIĆ IDEALNY STEK?

KRWISTY, MEDIUM, A MOŻE WYPIECZONY? JAK PRZYRZĄDZIĆ IDEALNY STEK?

Trudne składniki, Nauka gotowania, Mięsa

KRWISTY, MEDIUM, A MOŻE WYPIECZONY? JAK PRZYRZĄDZIĆ IDEALNY STEK?

fot. Cookmagazine

Stek to najchętniej zamawiany rodzaj mięsa w restauracjach. Przy odrobinie wprawy możemy nauczyć się przyrządzać go w domu. Wystarczy tylko pamiętać o kilku podstawowych zasadach.

Zanim zaczniesz

Wybierz mięso dobrej jakości. Im lepsza wołowina, tym smaczniejszy stek. Jeśli przed smażeniem steki trzymane są w lodówce, pamiętaj by wyjąć je na minimum dwadzieścia minut przed położeniem ich na patelni czy grillu. W ten sposób unikniesz sytuacji, w której środek będzie surowy, zaś zewnętrza część spieczona. Zanim rozgrzejesz patelnię, oprósz mięso pieprzem i solą oraz skrop oliwą z obu stron.

Jak smażyć steki?

Wybierz patelnię o grubszym dnie. To zapewni lepszą dystrybucję ciepła i łatwiejszą kontrolę temperatury. Mięso położone na patelni powinno skwierczeć. Mięso smażymy z każdej strony minimum przez półtorej minuty. Należy pamiętać, że długość smażenia zależy także od grubości steku. Im stek grubszy, tym więcej czasu powinien spędzić na ogniu. By uzyskać dobrze wypieczone mięso z polędwicy o grubości 4 centymetrów powinniśmy ją smażyć co najmniej kwadrans. Pamiętaj, by mięso obsmażyć także po bokach.

Przemysław Ziemichód

Przemysław Ziemichód

Dziennikarz i bloger kulinarny, certyfikowany sędzia piwowarski i znawca alkoholi. Pisał dla kilkunastu magazynów, portali i serwisów kulinarnych. Prowadzi własne blogi na temat alkoholu i kuchni.