Henry Firth i Ian Theasby, twórcy BOSH.TV, jednego z najpopularniejszych kanałów kulinarnych na świecie, których przepisy dotarły już do miliarda ludzi na całym świecie, postanowili przelać cześć z nich na papier. Książka, którą dostajemy do ręki, to wspaniały dowód na to, jak pyszne, niebanalne, a jednocześnie proste mogą być dania z warzyw.
Kuchnia twórców BOSH.TV jest całkowicie wegańska. Panowie twierdzą, że w diecie roślinnej nadal jeszcze tkwi ogromny, wciąż czekający na odkrycie potencjał i udowadniają to każdym z przepisów zawartych w książce. Znajdziemy w niej wszystko – pyszne przekąski, pomysły na lunch, ciekawe desery i pyszne koktajle. Autorzy proponują też w pełni roślinne wersje tradycyjnych dań z różnych zakątków świata.
Przepisy zostały pogrupowane w nieszablonowy sposób, w zależności od stopnia ich trudności. Jest więc w książce dział z potrawami, które przygotowuje się szybko, a więc idealnych wtedy, kiedy dysponujemy niewielką ilością czasu. Wśród nich zwracają uwagę kremowa carbonara pachnąca wędzoną papryką, bataty zapiekane w curry, będące fantazją na temat tradycyjnych nadziewanych ziemniaków, z zaskakującym dodatkiem świeżej limonki czy pad thai, danie inspirowane podróżą autorów do Tajlandii. Wśród szybkich dań znajdziemy też taką klasykę jak chiński makaron z warzywami, do którego panowie proponują aż cztery aromatyczne sosy.
W rozdziale „Coś większego” mamy dania wymagające trochę więcej czasu. Tu pojawia się m.in. autorska wersja klasycznego dania angielskich pubów – zapiekanka grzybowa na guinessie, podana z miętowym przecierem z groszku. Znajdziemy tu też klopsy w sosie marinara, które, w co trudno uwierzyć, przygotowuje się z … makaronu. Jak twierdzą autorzy, danie jest nieprzytomnie pyszne:). W tym dziale mamy też tajskie czerwone carry, paprykową fajitę i spaghettti bolognese, w którym mięso zastępują grzyby.
Wśród propozycji na specjalne okazje znajdziemy chili o bogatym, wędzonym aromacie, kilka wersji pizzy, hiszpańską paellę i włoską lasagne. To co najbardziej zaskakuje, to „Tofu-ryba” z frytkami, czyli ponownie ukłon w stronę angielskiego pubu.
W książce znajdziemy też spory dział „Zielone miski BOSHA!”, z propozycjami bazującymi głównie na warzywach, ze sporą porcją białka, idealne na posiłek po siłowni czy po ciężkim dniu. W każdej misce znajdują się składniki z sześciu grup: ziarna, białko, pieczone lub gotowane warzywa, surowe warzywa, zioła orzechy i nasiona oraz jeden z kilkunastu proponowanych przez autorów dressingów.
Na szczególną uwagę zasługuje część książki poświęcona przekąskom i przegryzkom. Mamy tu skrzydełka z kalafiora w sosie buffalo, falafele zamiast popcornu, maki sushi, naleśniki hoi sin, francuską zupę cebulową, puszysty chlebek naan, ser z nerkowców i wiele, wiele innych bardzo ciekawych przepisów, po które chce się stale sięgać.
Na koniec kilka słów o koktailach i deserach. Dla nich samych warto kupić tę książkę. Espresso martini ze słonym karmelem, imbirowy ninja czy mocne mango, które towarzyszą daktylowemu puddingowi z sosem toffi, tarcie z czekoladą i solonym karmelem czy wspaniałemu ciastu czekoladowemu, to wspaniałe zwieńczenie każdego posiłku. Warto dodać, że przepis na ciasto czekoladowe pochodzi z najpopularniejszego filmu w historii kanału BOSH.TV.
Książka wspaniała, co nie zaskakuje patrząc na sukces jej autorów, którzy swoimi przepisami udowadniają, że dieta roślinna może być przyjemna, pyszna i pożywna.
Henry Firth i Ian Theasby, BOSH! Proste przepisy na wyśmienite dania kuchni roślinnej, Wydawnictwo Studio Koloru