Dzika spiżarnia czyli zbieractwo dla początkujących

Książki Kulinarne

Dzika spiżarnia czyli zbieractwo dla początkujących

Fot. Materiały prasowe

Zerwij roślinę. Jakąkolwiek. Może być Ci znana albo taka, której nigdy nie widziałeś. Patrz na nią trzydzieści sekund. Zauważ, jakie ma znaki szczególne[…]Zgnieć kawałek i powąchaj. Jak pachnie? Zaobserwuj, jak Twoje ciało reaguje na ten zapach. Czy cieknie ci ślina, czy może liść pachnie odpychająco?[…]. Zabierz roślinę do domu, aby ją zidentyfikować.

Jeżeli przeprowadzimy to proste ćwiczenie raz na tydzień, w ciągu roku nauczymy się rozpoznawać pięćdziesiąt dwie  nowe rośliny. Sergei Boutenko, wielki propagator wprowadzania dzikich roślin do codziennej diety, dzieli się w książce Dzika Spiżarnia swoją wiedzą na ten temat. Wiedzą, która pochodzi z niezliczonych godzin badań i eksperymentów.

W książce Dzika Spiżarnia znajdziemy dokładne opisy około 60 jadalnych roślin, tych znanych nam jak pokrzywa, jeżyna czy szczaw oraz tych, które dotychczas były dla nas jedynie chwastami np.  tasznik, gwiazdnica czy łopian. Opisy roślin są bardzo dokładne. Każdy zawiera tabelę ze składnikami odżywczymi, dokładną instrukcję, jak rozpoznać gatunek, która część rośliny jest jadalna i w jaki sposób można ją wykorzystać. Opisane są też właściwości lecznicze każdej z roślin.  Wszystkie opisy opatrzone są zdjęciami rośliny w kilku stadiach rozwoju.

Oprócz dokładnej systematyki roślin, „Dzika spiżarnia” to również zbiór przepisów na pyszne zielone smoothies, sałatki ze świeżych liści, sosów do sałatek, past do kanapek, zup i lekkich dań głównych, a także… słodyczy. Wszystkie przepisy wykorzystują dzikie rośliny jadalne.

Jako że ze zbieraniem dzikich roślin wiąże się ryzyko, Sergei Boutenko podkreśla w swojej książce, że nie należy spożywać żadnej rośliny bez całkowitej pewności, że jest ona jadalna i jeżeli chcemy zbierać dzikie rośliny, musimy to robić  z należytą uwagą. Przywołuje kilka prostych zasad zbierania chwastów, którymi bezwzględnie powinniśmy się kierować. W książce znalazła się też lista roślin trujących, oraz opis szkodliwych substancji, które się w nich znajdują.

Dzika spiżarnia Sergeia Boutenko to obszerne kompendium wiedzy na temat dzikich roślin jadalnych i choć to kolejna pozycja, wydana w ostatnim czasie na ten temat, warto ją mieć w swojej biblioteczce i często po nią sięgać. Niezwykle ciekawa jest  też historia życia Sergeia Boutenko i jego sześciomiesięcznej podróży przez szlak Pacific Crest, która stała się początkiem fascynacji dzikim pożywieniem.

Sergei Boutenko, Dzika spiżarnia czyli zbieractwo dla początkujących, Wydawnictwo Vivante 2016

Agnieszka Kubajek

Agnieszka Kubajek