JADŁONOMIA, CZYLI JAK ROZKRĘCIĆ POZYTYWNĄ MODĘ

Książki Kulinarne

JADŁONOMIA, CZYLI JAK ROZKRĘCIĆ POZYTYWNĄ MODĘ

Marcie Dymek udało się zrobić coś, o czym marzy wielu kulinarnych blogerów: nie tylko stworzyła szalenie popularną stronę Jadłonomia, nie tylko prowadzi warsztaty kulinarne, na które zapisywać się trzeba z wyprzedzeniem, nie tylko wydała książkę, która szturmem podbiła rynek wydawnictw kulinarnych, ale też zdołała tłumy czytelników zarazić swoją pasją i stała się “twarzą” podbijającej dziś Polskę “wegańskiej rewolucji”. Jak jej się to udało? Najlepszą odpowiedź znajdziemy we wspomnianej publikacji “Jadłonomia. Kuchnia roślinna”, opublikowanej przez Wydawnictwo Dwie Siostry.

Jako pierwsza zwraca uwagę okładka, zgodnie z duchem bloga (i trendami w fotografii kulinarnej) pozornie nieco bałaganiarska, “rustykalna”, przyciągająca wzrok kolorami warzyw. To nie książka o precyzyjnych kompozycjach, tylko o obfitości smaków, faktur i barw, jakie wydobyć można z roślin. Na uwagę wielbicieli typografii zasługuje też designerska czcionka, którą zapisywane są nazwy potraw.

Natalia Mętrak-Ruda

Natalia Mętrak-Ruda

Tłumaczka, kulturoznawczyni, pasjonatka kuchni. Wegetarianka, szukająca coraz to nowych sposobów na warzywa. Pisuje do czasopism i portali kulinarnych, pasjonuje się historią jedzenia.