Jamie Oliver „5 składników”

Książki Kulinarne

Jamie Oliver „5 składników”

fot. Materiały Prasowe

Jamiego Olivera nikomu nie trzeba przedstawiać. Dla jednych jest jedynie kuchennym celebrytą, dla innych kulinarnym autorytetem wszech czasów. Wszyscy jednak zgodzą się co do jednego – niezmiennie zaraża pasją do gotowania, a spod jego ręki wychodzą niesamowite dania oraz książki kucharskie takie jak „5 składników”, niepowtarzalne, jedyne w swoim rodzaju, dokładnie takie jak Jamie.

Jednym z najbardziej znanych projektów Jamiego Olivera jest rewolucja żywieniowa. Sam Jamie przez wiele lat ewoluował w stronę zdrowej kuchni, choć patrząc na jego początki nic tego nie zapowiadało. Jednak zmiana z szalonego, bałaganiarskiego i rozczochranego Jamiego w powściągliwego i  nienagannie wyglądającego, a przy tym propagującego zdrową kuchnię kucharza stała się faktem, mimo iż dla wielu fanów jest trudna do zaakceptowania.

Ostatnie książki Jamiego Olivera, w tym również „5 składników”, to peany na rzecz zdrowej kuchni. Czy w „5 składnikach” spełnia obietnicę, że można ciekawie i zdrowo gotować mając do dyspozycji jedynie niewielką liczbę składników? Odpowiedź brzmi „tak”, a co więcej, jak to u Jamiego, każdy ze 130 przepisów chce się natychmiast wypróbować.

Agnieszka Kubajek

Agnieszka Kubajek