Kucharz detektywem – „Czerwone złoto” Toma Hillenbranda

Książki Kulinarne

Kucharz detektywem – „Czerwone złoto” Toma Hillenbranda

fot. Materiały Prasowe

Do książek określanych mianem kulinarnych kryminałów podchodziliśmy z rezerwą. Połączenie zagadki kryminalnej z kulinarnym kontekstem wydaje się oferować wszystko, co niezbędne do pełni szczęścia, jednak czy aby na pewno? Na próbę sięgnęliśmy po „Czerwone złoto” Toma Hillenbranda.

I zaskoczenie – książka okazała się wciągająca i przyjemna. Fabuła jest prosta. Mistrz sushi Ryuunosuke Mifune podczas przygotowywania kolacji dla mera Paryża pada martwy. Szybko okazuje się, że zmarł w wyniku zatrucia toksyczną substancją pochodzącą z ryby. Czy japoński geniusz kulinarny mógł się tak fatalnie pomylić? Śledztwo wskazuje, że kucharz został otruty.

Przypadkowym świadkiem śmierci Mifune jest luksemburski szef kuchni, Xavier Kieffer. Na prośbę mera postanawia zbadać przyczyny zabójstwa. To, co odkryje raczej mu się nie spodoba.

Tom Hillenbrand, kucharz-amator i miłośnik Luksemburga, umiejętnie łączy intrygę z kulinariami. Wbrew obawom, jedzenie nie jest jedynie ładnym ozdobnikiem, doklejonym do całej akcji, ale faktycznie wszystko tu się wokół jedzenia rozgrywa. Czytelnik dostaje porządną dawkę wiedzy na temat tytułowego czerwonego złota, czyli tuńczyka.

Dominika Zagrodzka

Dominika Zagrodzka

Kulturoznawczyni i dziennikarka. Woli jeść niż pisać, chociaż często więcej pisze niż je. W wolnych chwilach pracuje nad doktoratem z antropologii jedzenia. Prowadzi bloga www.foodie.blog.onet.pl i kanał na YouTube Foodie Blog.