Kuchnia Leona. Gotowanie i inne zajawki

Książki Kulinarne

Kuchnia Leona. Gotowanie i inne zajawki

Fot. Materiały Prasowe

Dania Leona są bardzo proste. Listę rozpoczyna jajecznica, której, jak twierdzi autor, nie sposób zepsuć, choć i ona na początku nie zawsze się udaje. Warto jednak próbować. Książka zawiera kilkadziesiąt różnych przepisów, od najprostszych mega kanapek i domowych chipsów, przez bardziej wyszukane jak zielone curry z kurczakiem czy sum w panierce, po doskonałe desery – suflet malinowy czy owsiane muffiny z czekoladą. Leon nie boi się eksperymentować, w jego książce można znaleźć takie niecodzienne połączenia jak fasola szparagowa z pesto czy tuńczyk z mango.

Kuchnia Leona to nie tylko książka kucharska. Jest w niej sporo o samym Leonie, więc jest to po trosze książka biograficzna, choć jej bohaterem jest dopiero szesnastolatek. Leon ma jednak już dość długą historię na YouTubie i sporo fanów, którzy na pewno chętnie sięgną po tę pozycję. Leon dzieli się w niej wieloma szczegółami ze swojego życia, opisuje  szkolne  relacje, mówi o tym jaki jest, co lubi i o czym marzy. Opowiada o relacjach z najbliższymi i jak to jest być synem sławnego rodzica.  W książce znajdziemy nie tylko zdjęcia potraw, ale też mnóstwo zdjęć Leona. To prawdziwa gratka dla jego fanów i fanek.

Dzięki starannie wybranym, prostym, ale inspirującym przepisom, po książkę Kuchnia Leona chętnie sięgną zarówno nastolatki, jak i początkujący, dorośli kucharze. To książka również dla tych, którzy chcą gotować zdrowo. Co najważniejsze, to jedna z niewielu pozycji na rynku, w której nastolatek przekonuje swoich rówieśników do gotowania i rezygnacji z fast foodów.

Leon Myszkowski, Kuchnia Leona. Gotowanie i inne zajawki, Wydawnictwo Edipresse, Warszawa 2016

Agnieszka Kubajek

Agnieszka Kubajek