Eryk Wałkowicz przygotował dla czytelników garść porad dotyczących przechowywania składników, używania poszczególnych olejów czy rodzajów mleka roślinnego. Lektura książki uświadomi nas, że niektóre z powszechnie dostępnych wegańskich produktów możemy bez problemu przygotować w domu. Przepisy, które znajdziemy w książce, pomijają “modne” i trudno dostępne produkty, a zawierają te, które z łatwością kupimy w osiedlowym sklepie. Trochę chęci, to jedyne co musimy w sobie wykształcić, by przygotować przepyszne i bardzo proste roślinne dania.
Przechodząc do samych przepisów, w książce “Kuchnia roślinna na każdego” znajdziemy podstawowe przepisy na mleko roślinne, daktylowe i orzechowe kremy, sosy, wegańskie sery czy buliony. Ich znajomość pozwoli nam na przygotowanie innych dań, które poleca autor w dalszej części swojego dzieła. Tam znajdziemy świetne propozycje na śniadania i kolacje, m.in. chleby, pankejki, pasty i serki, doskonałe przekąski – chrupki, popcorn czy guacamole bez brudzenia naczyń! Rozdział “Obiady” zawiera zupy, jak i posiłki idealne dla całej rodziny lub przyjaciół. Nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy nie zakochali się w słodkich propozycjach roślinnych deserów. Co powiecie na snikers w słoiku, surowy tort marchewkowy z kokosową bitą śmietaną i mordoklejki z ciecierzycy? My jesteśmy na tak! Książkę zamykają warte uwagi przepisy na przeróżne napoje, od smoothie do horchaty.
Jest wiele powodów, by sięgnąć po książkę Eryka Wałkowicza i dajemy Wam pewność, że po jej lekturze w mig pobiegniecie do kuchni, by wyczarować coś aromatycznego, roślinnego i naprawdę pysznego.
“Kuchnia roślinna dla każdego”, Eryk Wałkowicz, 2017.