FASCYNUJĄCY ŚWIAT KUCHNI ŚREDNIOWIECZNEJ

Książki Kulinarne

FASCYNUJĄCY ŚWIAT KUCHNI ŚREDNIOWIECZNEJ

Fot. Materiały Prasowe

Wydana przez Oficynę Naukową książka Kuchnia średniowieczna to niesamowita gratka dla miłośników kuchni, historii i eksperymentów, które kiedyś uchodziły za klasyczne rozwiązania.

Książkę Rene Hussona i Philippe Galmiche Kuchnia średniowieczna otwiera prezentacja źródeł historycznych przepisów, które znalazły się w dalszej części działa. Co znamienne większość z nich pochodzi z terenów obecnej Francji i Włoch, dlatego w Kuchni średniowiecznej próżno szukać przepisów dotyczących np. unikalnych przepisów kuchni Słowian. Przepisy wypełniające książkę zaskakują swą aktualnością. Do przygotowania dań bazujących na większości z nich nie potrzebujemy wymyślnych kuchennych narzędzi, czy składników.

Jak powszechnie wiadomo w średniowieczu nie znano jeszcze ziemniaków i zamiast nich stosowano kasztany. Ich szlachetna odmiana uchodziła za najdoskonalszy pokarm, który zesłał ludziom Bóg – tezę tę na podstawie swych obserwacji wysnuła pierwsza średniowieczna dietetyczka o holistycznym podejściu do zdrowia człowieka – Święta Hildegarda, jednak czy wiedzieliście, że w średniowieczu popularnym napojem było mleko migdałowe? Autorzy Kuchni średniowiecznej zaskakują na niemal każdym kroku. Interesujące przepisy opatrzono notatkami od autorów, w których wyjaśniają pochodzenie danego dania, dywagują o różnicach w jego przygotowaniu związanych np. z sezonowością warzyw lub regionami oraz podają w jaki sposób można unowocześnić przepis dostosowując go do naszych gustów kulinarnych.

Sylwia Czerniak

Sylwia Czerniak