Joseph Seeletso urodził się w Botswanie, doświadczenie zawodowe zdobywał w Londynie, od wielu lat mieszka jednak w Polsce, gdzie prowadzi kulinarne studio Joseph’s Culinary. Szersza publiczność poznała go, gdy został jurorem telewizyjnego programu Top Chef. Czy wydanej w zeszłym roku książce “Kulinarna podróż smaku” udaje się Josephowi zabrać czytelników w pełną wrażeń podróż z Afryki do Polski? I tak, i nie.
Najciekawszy jest rzeczywiście dział “Afryka”, w którym autor prezentuje tak niecodzienne potrawy jak zapiekanka z wołowiny bobotie, potrawka z kukurydzy i fasoli dikgobe czy placki diphaphata. Pozostałe części są już jednak bardziej standardowe: wśród śniadań znajdziemy jajka w koszulce (które Seeletso nazywa “daniem lekkim”, choć towarzyszą im w jego przepisie szynka i croissanty) i owsiankę, wśród zup krem z cukinii i z ziemniaków i pora, wśród deserów – szarlotkę i chlebek bananowy.