Alergików jest wśród nas coraz więcej. Uczulenia – także pokarmowe – to prawdziwa plaga, choroba cywilizacyjna, która szczególnie często atakuje dzieci. Stąd też wielu rodziców staje przed wyzwaniem: jak dobrze skomponować dietę dziecka, kiedy nie może ono jeść mleka, orzechów, jajek, soi, glutenu… (niepotrzebne skreślić). Odpowiedzią na ich bolączki jest blog i kolejne książki z serii Mama alergika gotuje autorstwa Katarzyny Jankowskiej. Tym razem, w swojej trzeciej książce, MAG zaprasza alergika na święta, uroczystości i wyjątkowe okazje.
I tak w książce Jankowskiej znajdziemy 106 przepisów na dania bez mleka, jajek, orzechów, soi, kakao, miodu i selera. Duża ich część jest bezglutenowa i wegańska. Co jednak charakterystyczne, nie są to tym razem szybkie, codzienne obiady, ale eleganckie torty na urodziny (jak np. tort karobowy z gruszkami, grysikowy z borówkami i galaretką czy… szpinakowy z kremem jaglanym), zdrowsze wersje ulubionych przez dzieci fast foodów (domowe, pieczone chipsy, frytki z batatów, burgery z indyka), a nawet dostosowane do potrzeb alergików potrawy świąteczne – wegański bigos, pierogi z kapustą i kaszą, wigilijny barszcz i wielkanocna ćwikła.