Zasłużona polska aktorka Maria Pakulnis oraz kucharz z powołania Janusz Mizera zabierają nas nie jak wszyscy, w kulinarną podróż, lecz na kulinarny spacer. Idą poza ustalonymi schematami, doskonale zdając sobie sprawę z indywidualnego gustu czytelników. Inspirowani apetycznymi Włochami oraz rodzinnymi Mazurami i Śląskiem, zapraszają w swojej książce kulinarnej na spektakl pt.: Sceny kuchenne
Pochodząca z Giżycka Maria Pakulnis jest absolwentką Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej w Warszawie. Bez wątpienia jest jedną z najwybitniejszych polskich aktorek, która zdobyła wiele prestiżowych nagród za kunszt aktorski. Oprócz ról teatralnych i filmowych, grała także w produkcjach telewizyjnych oraz użyczała swojego głosu w filmach dla dzieci i dorosłych. Obecnie gra na deskach Teatru Komedia i Teatru Kamienica oraz pracuje w Teatrze Polskiego Radia.
Janusz Mizera, kulinarny partner w zbrodni Marii Pakulnis, to postać której możemy powierzyć nasz apetyt, bez obaw, że nie zostanie zaspokojony. Wszak Janusz Mizera kocha to co robi, a to najcenniejsze u każdego kucharza. W ciągu 15 lat, w trakcie których zajmował się gastronomią, został twórcą wielu konkursów kulinarnych, a restauracja którą zarządza, została wyróżniona w wysoce cenionym przewodniku GAULT&MILLAU.