SCENY KUCHENNE

Książki Kulinarne

SCENY KUCHENNE

Fot. Materiały Prasowe

Książka kuinarna Sceny kuchenne podzielona jest na 5 rozdziałów: przystawki, dania główne, zupy, sałatki oraz desery. Każdy z rozdziałów okraszony słowem wstępnym od aktorki. Historie zawarte na początku działów są nie tyle czystym opisem potraw, ile opowieściami z życia Marii Pakulnis, które ściśle wiążą się z jedzeniem i  ich przechowywaniem. Aktorka dzieli się też z nami anegdotami z dzieciństwa i dorosłego już życia.

Przepisy na śniadania, obiady, kolacje i desery nie są skomplikowane, a przystępne dla czytelników. Co więcej, autorzy co rusz dają nam możliwość modyfikowania podanych przepisów, zważając, że każdy lubi co innego. Najważniejsze jest dla nich, aby czytelnik przeistoczył się ze zwykłego czytelnika, w degustatora własnoręcznie zrobionego dania przy użyciu Scen kuchennych.  Część z propozycji, które swoje korzenie mają na południu Europy, jest relacją z podroży autorów do włoskich miasteczek.

Cała książka jest nie tylko książką kulinarną dzięki której w naszej kuchni zapanują nowe smaki, aletakże prostym przepisem, by lepiej poznać wybitną polską aktorkę jaką jest Maria Pakulnis. Aktorka zdradza wiele ze swojego życia, przyzwyczajeń oraz kulinarnych upodobań.

Maria Pakulnis i Janusz Mizera, Sceny kuchenne, Wydawnictwo Edipresse 2016

Ola Kacprzyk

Ola Kacprzyk