Bliski Wschód kojarzy nam się z gorącym, upalnym wręcz powietrzem i przyprawami, o których ciężko zapomnieć. A gdyby tak zmiksować tamtejsze aromaty z gotowaniem, które znamy i praktykujemy na co dzień? Odpowiedzią na ten kulinarno-kulturalny melanż jest wyjątkowa książka kulinarna Sabriny Ghayour “Sirocco”.
Autorka książki urodziła się w Iranie, a wychowała w Anglii. Aromaty, które zna z miejsca swoich narodzin łączy z europejskimi metodami przyrządzania posiłków, by uzyskać smaki idealne i zbalansowane. Sabrina Ghayour nie przepada za opinią, że bliskowschodnie kulinaria są jedynie przenikliwie ostre i przyprawione, jak na nasze europejskie przyzwyczajenia, za mocno. W “Sirocco” stara się przekonać nas, że niezwykłe aromaty można przemycić w daniach, które jemy na co dzień, a nie tylko w bliskowschodnich restauracjach. Dobrze nam znane produkty, w połączeniu z nutami Lewantu, mogą stworzyć istną ucztę na każdą okazję.