Przepięknie wydana książka to aż 240 stron przepisów podzielonych na kategorie: pyszne śniadania i brunche, małe co nieco i słone przekąski, piękne sałatki i dodatki, doskonałe dania główne, wspaniałe wypieki i kuszące słodkości. Każdy przepis opatrzony jest fotografią, po której ujrzeniu z pewnością zaburczy Wam w brzuchu. Receptury zawierają produkty dostępne niemal w każdym sklepie, których smak podkręcamy kurkumą, cynamonem, kuminem czy kolendrą. W “Sirocco” znajdziemy także mniej znane w Polsce dodatki, takie jak kiszone cytryny, sumak, zatar czy harrisa, jednak je również bez problemu znajdziemy w sklepach specjalistycznych lub internetowych.
Autorka apeluje, by nie przejmować się, gdy brakuje nam jakiegoś produktu. W gotowaniu chodzi przecież o przyjemność, którą możemy praktykować codziennie. “Sirocco” obfituje w przepisy “na każdą okazję”, w w najlepszym tego zdania znaczeniu – każdy znajdzie tu coś dla siebie. Nieważne, czy chcemy przyrządzić śniadanie, potrzebujemy obiadowej inspiracji, czy wydajemy przyjęcie, na którym do drinków chcemy podjadać wybitne przekąski rozpieszczające podniebienia naszych gości. Ta pozycja jest dla tych, którzy kochają gotować, jeść i dzielić się swoją radością.
Sabrina Ghayour otwarcie liczy na to, że jej “Sirocco” ubrudzimy olejem, a na stronach zostawimy ślady od przeglądania ich dłońmi ubrudzonymi w wyśmienitym sosie. Książka zdecydowanie nie powinna znaleźć swojego miejsca pod stosem innych, w szafce wypełnionej innymi, leżącymi odłogiem, pozycjami kulinarnymi. “Sorocco”, niczym kufer pełen bliskowschodnich inspiracji, zrewolucjonizuje nasze gotowanie, które stanie się uzależniające!
Sabrina Ghayour, “Sirocco”, Wydawnictwo Insignis, 2017. Data premiery książki: 29.3.2017 r.