“Sztuka dobrego jedzenia” sióstr Jasmine i Melissy Hemsley to publikacja przede wszystkim dla wielkomiejskich fanów zdrowego żywienia. Urocze Angielki prezentują przepisy pozbawione zbóż, rafinowanego cukru i przetworzonej żywności. Na szczęście – nie bez smaku.
W książce znajdziemy około 150 receptur na śniadania, zupy, sałatki, mięsne, rybne i wegetariańskie dania główne, napoje i desery. Wszystkie one oparte są na świeżych warzywach i owocach, zdrowych tłuszczach, organicznych rybach i mięsach, a także tzw. “pseudozbożach”, do których zaliczają się quinoa i amarantus.
Na śniadanie zjemy na przykład jajka w sosie z pomidorów i botwiny, pudding z nasion chia i gryczane musli. Wśród zup znajdziemy tak oryginalne pozycje jak krem z rukwi wodnej z kremem z orzechów brazylijskich czy błyskawiczną zupę z makaronem kelp, ale też… polski chłodnik. Sałatki i przekąski pełne są superżywności: jarmużu, brokułów, wodorostów i pasty miso.