Nieodżałowana Hanna Szymanderska (1944-2014) była prawdziwą królową polskiej literatury kulinarnej. Pisała o kuchni regionalnej, myśliwskiej i szlacheckiej, o zwyczajach świątecznych i ślubnych, o zapomnianych składnikach i tradycyjnych recepturach. Przygotowywała ogromne zbiory przepisów ( jak pisane w czasach niedoborów mięsa 200 potraw z warzyw czy 100 potraw ze śledzia), była i autorką encyklopedii (Encyklopedia polskiej sztuki kulinarnej: 2400 przepisów), i chodzącą encyklopedią, prawdziwą strażniczką kulinarnych tradycji. Jedna z jej ostatnich książek, kompendium wiedzy o ziołach pod tytułem “Z łąki na talerz”, pełna jest nie tylko przepisów, wykorzystujących mało znane, często zapomniane rośliny, ale też historycznych anegdot i ciekawostek.

TAGI
kuchnia myśliwska podagrycznik pospolity kuchnia szlachecka z łąki na talerz szymanderska przepisy lebiodka kuchnia polska rośliny łąkowe lubczyk jadalne chwasty kuchnia regionalna zioła rosnące na łące gorczyca zioła właściwości lecznicze ziół książki kulinarne medycyna naturalna książka kulinarna hanna szymanderska

Natalia Mętrak-Ruda
Tłumaczka, kulturoznawczyni, pasjonatka kuchni. Wegetarianka, szukająca coraz to nowych sposobów na warzywa. Pisuje do czasopism i portali kulinarnych, pasjonuje się historią jedzenia.