Z ŁĄKI NA TALERZ – ZIOŁA PANI HANI

Książki Kulinarne

Z ŁĄKI NA TALERZ – ZIOŁA PANI HANI

Nieodżałowana Hanna Szymanderska (1944-2014) była prawdziwą królową polskiej literatury kulinarnej. Pisała o kuchni regionalnej, myśliwskiej i szlacheckiej, o zwyczajach świątecznych i ślubnych, o zapomnianych składnikach i tradycyjnych recepturach. Przygotowywała ogromne zbiory przepisów ( jak pisane w czasach niedoborów mięsa 200 potraw z warzyw czy 100 potraw ze śledzia), była i autorką encyklopedii (Encyklopedia polskiej sztuki kulinarnej: 2400 przepisów), i chodzącą encyklopedią, prawdziwą strażniczką kulinarnych tradycji. Jedna z jej ostatnich książek,  kompendium wiedzy o ziołach pod tytułem “Z łąki na talerz”, pełna jest nie tylko przepisów, wykorzystujących mało znane, często zapomniane rośliny, ale też historycznych anegdot i ciekawostek.

Natalia Mętrak-Ruda

Natalia Mętrak-Ruda

Tłumaczka, kulturoznawczyni, pasjonatka kuchni. Wegetarianka, szukająca coraz to nowych sposobów na warzywa. Pisuje do czasopism i portali kulinarnych, pasjonuje się historią jedzenia.