TRADYCJE KULINARNE KOREI

Książki Kulinarne

TRADYCJE KULINARNE KOREI

Tradycje kulinarne Korei Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek to fascynująca lektura dla wszystkich zainteresowanych tą – wciąż stosunkowo mało w Polsce znaną – kuchnią, ale także kulturą Korei Południowej.

Autorka, z wykształcenia japonistka, dowiodła swojej doskonałej znajomości kuchni Dalekiego Wschodu już, wydaną w 2013 roku, książką Japońskie słodycze. Tym razem zabiera nas w podróż do kraju kimchi, bibimbapubulgogi.

W pierwszych rozdziałach Tomaszewska-Bolałek opisuje tło historyczne i geograficzne, na jakim kształtowała się kuchnia koreańska czyli hansik. Wspomina o chińskiej tradycji yin i yang i o zasadzie pięciu elementów i o strukturze posiłków, na którą składają się potrawy podstawowe (ryż, kleik czy makaron), gorące kociołki (jeongol) i sałatki oraz desery – owoce czy ryżowe ciasteczka. Opowiada o najdawniejszych źródłach, z jakich możemy zdobyć wiedzę o hansik, o kuchni czasów dworu królewskiego Joseon, o miejscu kultury kulinarnej Korei w historii światowej gastronomii.

Natalia Mętrak-Ruda

Natalia Mętrak-Ruda

Tłumaczka, kulturoznawczyni, pasjonatka kuchni. Wegetarianka, szukająca coraz to nowych sposobów na warzywa. Pisuje do czasopism i portali kulinarnych, pasjonuje się historią jedzenia.